Keto krakersy lniane – 3 składniki! (wegańskie, low carb)

Keto krakersy lniane – 3 składniki! (wegańskie, low carb)

Keto krakersy lniane są mocno chrupiące, wystarczą trzy składniki (plus ewentualne przyprawy) i są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu! Do tego są wegańskie, bez glutenu, bez laktozy oraz niskowęglowodanowe. Idealne dla osób na diecie cukrzycowej, keto lub low carb. Przepis złoto, ląduje w moich ulubionych. Od siebie dodam, że w przypadku krakersów naprawdę można zaszaleć z przyprawami. Ja uwielbiam dodawać do nich duże ilości czosnku oraz ziół prowansalskich, koniecznie z sezamem białym i czarnym.


Przepis na keto krakersy


Składniki

  • szklanka siemienia lnianego lub mąki lnianej (140 g)
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki chłodnej wody (125 ml)

możliwe dodatki

  • łyżka czarnego sezamu (7 g)
  • łyżka białego sezamu (10 g)
  • łyżka czosnku w proszku
  • łyżeczka papryki słodkiej/papryki ostrej
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka ziół prowansalskich/oregano/bazylii
  • łyżeczka rozmarynu

*siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender


Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Ilość: około 180 g krakersów


Przygotowanie

  1. Siemię lniane mielimy, a następnie dodajemy do niego sól oraz wybrane dodatki (u mnie czarny i biały sezam, czosnek w proszku, papryka słodka oraz zioła prowansalskie).
  2. Mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy wodę.
  3. Całość mieszamy szpatułką, masa powinna zgęstnieć.
  4. Ciasto wyrabiamy chwilę ręcznie, jeśli klei się do dłoni warto podsypać większą ilością mąki lnianej (wszystko zależy od użytego gatunku siemienia lnianego i jego zdolności do wchłaniania wody).
  5. Umieszczamy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy je bardzo cienko (najlepiej około 2-3 mm!).
    Keto krakersy lniane przed pieczeniem
  6. Wierzchni arkusz zdejmujemy, a następnie nożem lub kółkiem do pizzy wycinamy dowolne kształty (np. trójkąty i kwadraty ;)).
  7. Papier umieszczamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-25 minut (w zależności od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać co 5 minut czy są już wystarczająco chrupkie).
  8. Upieczone krakersy po ostygnięciu przechowujemy w szczelnym pojemniku, aby nie zaciągnęły wilgoci z otoczenia i zachowały chrupkość.
  9. Keto krakersy rewelacyjnie smakują ze wszelkimi sosami i dipami.
Keto krakersy lniane
Keto krakersy lniane
Keto krakersy lniane
Keto krakersy lniane

Żródło inspiracji

Wartości odżywczew całościw 30 g
Wartość energetyczna718 kcal120 kcal
Białko28 g5 g
Tłuszcze59 g10 g
Węglowodany netto0 g0 g
Błonnik37 g6 g

Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników. Z przepisu powstaje około 180 g krakersów, 6 porcji po 30 g.


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.9/5 (11 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.