Keto krakersy lniane – 3 składniki! (wegańskie, low carb)
Keto krakersy lniane są mocno chrupiące, wystarczą trzy składniki (plus ewentualne przyprawy) i są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu! Do tego są wegańskie, bez glutenu, bez laktozy oraz niskowęglowodanowe. Idealne dla osób na diecie cukrzycowej, keto lub low carb. Przepis złoto, ląduje w moich ulubionych. Od siebie dodam, że w przypadku krakersów naprawdę można zaszaleć z przyprawami. Ja uwielbiam dodawać do nich duże ilości czosnku oraz ziół prowansalskich, koniecznie z sezamem białym i czarnym.
Przepis na keto krakersy
Składniki
- szklanka siemienia lnianego lub mąki lnianej (140 g)
- łyżeczka soli
- pół szklanki chłodnej wody (125 ml)
możliwe dodatki
- łyżka czarnego sezamu (7 g)
- łyżka białego sezamu (10 g)
- łyżka czosnku w proszku
- łyżeczka papryki słodkiej/papryki ostrej
- łyżeczka curry
- łyżeczka ziół prowansalskich/oregano/bazylii
- łyżeczka rozmarynu
*siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Ilość: około 180 g krakersów
Przygotowanie
- Siemię lniane mielimy, a następnie dodajemy do niego sól oraz wybrane dodatki (u mnie czarny i biały sezam, czosnek w proszku, papryka słodka oraz zioła prowansalskie).
- Mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy wodę.
- Całość mieszamy szpatułką, masa powinna zgęstnieć.
- Ciasto wyrabiamy chwilę ręcznie, jeśli klei się do dłoni warto podsypać większą ilością mąki lnianej (wszystko zależy od użytego gatunku siemienia lnianego i jego zdolności do wchłaniania wody).
- Umieszczamy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy je bardzo cienko (najlepiej około 2-3 mm!).
- Wierzchni arkusz zdejmujemy, a następnie nożem lub kółkiem do pizzy wycinamy dowolne kształty (np. trójkąty i kwadraty ;)).
- Papier umieszczamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-25 minut (w zależności od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać co 5 minut czy są już wystarczająco chrupkie).
- Upieczone krakersy po ostygnięciu przechowujemy w szczelnym pojemniku, aby nie zaciągnęły wilgoci z otoczenia i zachowały chrupkość.
- Keto krakersy rewelacyjnie smakują ze wszelkimi sosami i dipami.
Wartości odżywcze | w całości | w 30 g |
Wartość energetyczna | 718 kcal | 120 kcal |
Białko | 28 g | 5 g |
Tłuszcze | 59 g | 10 g |
Węglowodany netto | 0 g | 0 g |
Błonnik | 37 g | 6 g |
Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników. Z przepisu powstaje około 180 g krakersów, 6 porcji po 30 g.
Jeszcze więcej keto przepisów!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!