Keto bounty – wegańskie batony kokosowe
Keto bounty – czyli wegańskie niskowęglowodanowe batony będące zdrowszą wersją znanych wszystkim kokosowych batonów bounty. Fenomenalnie proste w przygotowaniu, potrójnie kokosowe, dodatkowo bez cukru i bez glutenu. Zdecydowanie można powiedzieć, że są idealne dla każdego 🙂
Co więcej możecie je przygotować w kształcie batonów jak ja, małych pralin lub w foremkach na muffinki. Rewelacyjne w nich jest również to, że bez problemu możemy je przechowywać do 6 miesięcy w zamrażarce i w razie potrzeby wyjąć i podać gościom. Gorąco polecam wszystkim kokosomaniakom!
Przepis na keto bounty
Składniki
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych (120 g)
- duża łyżka oleju kokosowego (30 g)
- 6 łyżek gęstej części mleka kokosowego (150 g)
- 4 łyżki odżywki białkowej/słodzika/cukru* (20 g)
- dwie tabliczki czekolady gorzkiej (200 g)
*osoby niebędące na diecie keto mogą użyć również cukru lub syropu klonowego, z agawy lub daktylowego. Osoby niebędące na diecie wegańskiej mogą również użyć miodu.
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość: 10 batonów (około 52 g każdy)
Przygotowanie
- Do pojemnika blendera dodajemy wiórki kokosowe wraz z olejem kokosowym, mlekiem kokosowym oraz odżywką białkową/słodzikiem/cukrem, a następnie całość blendujemy do połączenia składników. Osobiście preferuję bardziej gładką masę, jeśli lubicie duże kawałki kokosa, możecie je dodać na samym końcu i wymieszać ręcznie.
- Masę przekładamy do pojemnika o wymiarach około 10 x 15 cm (ja użyłam silikonowego pojemnika o wymiarach 9 x 13 cm, batony przez to wyszły dość wysokie). Jeśli nie posiadacie silikonowego pojemnika, koniecznie wyłóżcie go papierem do pieczenia lub folią spożywczą, co ułatwi wyjęcie masy.
- Masę umieszczamy w lodówce na około 30-60 minut (dopóki nie stwardnieje).
- Następnie blok kroimy na dowolnej wielkości batony i umieszczamy je w zamrażarce na co najmniej 30 minut.
- W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzamy każdy z batonów w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na kratkę.
- Po obtoczeniu każdego z batonów w czekoladzie, przechowujemy je w lodówce do tygodnia lub zamrażamy gdzie możemy je przechowywać do 6 miesięcy.
Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, wówczas ich wnętrze jest niezwykle miękkie i delikatne.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 2583 kcal | 258 kcal |
Białko | 55,6 g | 5,6 g |
Tłuszcze | 227g | 22,7 g |
Węglowodany netto | 70 g | 7 g |
Błonnik | 2 g | <0,5 g |
Dla użycia odżywki białkowej oraz czekolady 90%.
Jeszcze więcej keto przepisów
Frittata ze szpinakiem Chałwa domowa bez cukru Keto naleśniki na mascarpone Gnocci kalafiorowe Zupa dyniowa (wegańska) Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Ciasteczka orzechowe Guacamole (wegańskie) Orzechowy deser śmietankowy
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Zobacz również
#wegetariańskie #wegańskie #słodkości #batony #fatbombs #praliny #czekolada #czekoladagorzka #odżywkabiałkowa #słodzik #cukier #olejkokosowy #wiórkikokosowe #mleczkokokosowe #bezlaktozy #bezglutenu #bezjajek #bezcukru #bezorzechów #keto #ketosłodycze #LowCarb #dietacukrzycowa #czasochłonne(>60min) #dladzieci #domrożenia #zróbtosam
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Czy mleko kokosowe można czymś zastąpić???
Myślę, że mascarpone powinno być dobrym zamiennikiem, ale takiej wersji nie przygotowywałam 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Tego właśnie mi było potrzeba! Super przepis! Plusy za to że jest bez cukru :)))
Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam,
Klaudia