Konopno-orzechowe kulki czekoladowe (keto, bez cukru)

Konopno-orzechowe kulki czekoladowe (keto, bez cukru)

Konopno-orzechowe kulki czekoladowe to pyszne i zdrowe przekąski błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki, ulepić kulki i są! Dodatkowo możecie je obtoczyć w kakao lub roztopionej czekoladzie 🙂

Kulki zawierają składnik, który coraz częściej widzę w wielu przepisach, a mianowicie konopie! Dzisiaj zastosowałam białko konopne od @Hempking, które jest doskonałym źródłem aminokwasów, błonnika, kwasów omega 3, omega 6 i omega 9. Jak podaje sam producent, białko konopne jest odpowiednie dla każdego, w 100% się z nim zgadzam! Dodatkowo białko konopne jest wegańskie i bezglutenowe, wiedzieliście o tym?

Konopno-orzechowe kulki czekoladowe to przekąska bogata w duże ilości białka oraz tłuszczy. Idealna dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej jak keto, low carb lub na diecie cukrzycowej. Ponadto przepis ten jest bezglutenowy i bez cukru.

Kulki nadają się świetnie do mrożenia, dlatego możemy również przygotować ich większą ilość i podjadać gdy najdzie nas ochota 🙂

Zobacz więcej przepisów na czekoladowe słodkości oraz fat bombs!


Przepis na konopno-orzechowe kulki czekoladowe


Składniki

  • białko konopne od @Hempking 1/3 szklanki (40 g)
  • 7 łyżek odżywki białkowej lub erytrytolu* (70 g)
  • łyżka kakao (8 g)
  • 1,5 łyżki masła orzechowego (45 g)
  • łyżka miękkiego oleju kokosowego lub masła (20 g)
  • 1,5 łyżki serka typu philadelphia** (45 g)
  • łyżka orzechów ziemnych (20 g)

opcjonalnie

  • kakao do obtoczenia
  • roztopiona czekolada gorzka

* osoby niebędące na diecie keto mogą dodać również cukier
** lub dowolnego serka o wysokiej zawartości tłuszczu (18-26 g na 100 g produktu)


Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 12 sztuk wielkości orzecha włoskiego


Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki (białko konopne, odżywkę białkową/erytrytol, kakao) przekładamy do miski i dobrze mieszamy.
  2. Dodajemy mokre składniki (masło orzechowe, olej kokosowy/masło, serek) i mieszamy do połączenia składników. Na konsystencję może mieć wpływ zastosowane masło orzechowe (użyłam masła orzechowego smooth KFD).
  3. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy i krótko mieszamy.
  4. Łyżką nabieramy porcję masy, lepimy kulki i opcjonalnie obtaczamy je w kakao.
  5. Jeśli chcecie otoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie odstawiamy je wcześniej do lodówki na co najmniej godzinę.

Kulki można również zamrozić 🙂

Konopno-orzechowe kulki czekoladowe
Konopno-orzechowe kulki czekoladowe
Konopno-orzechowe kulki czekoladowe
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna1126 kcal94 kcal
Białko95 g8 g
Tłuszcze73 g6 g
Węglowodany netto13 g1 g
Błonnik13 g1 g

Kaloryczność obliczona dla przygotowania z użyciem odżywki białkowej i olejem kokosowym. Z powyższego przepisu powstaje 12 sztuk.


Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (6 ocen)


1 thought on “Konopno-orzechowe kulki czekoladowe (keto, bez cukru)”

  • Baza, twarog + olej kokosowy + inulina I do dzieła. U mnie pol składnikow substytutów, bo jest niedziela 20 z minutes I co zrobić jak się chce cosik. Mleko w proszku 1 płaską łyżka, niestety w uk to same carbo, dużo mielonych pestek z dyni, mają piękny zielony kolor+ resztka orzechow, też zmielone+ xylitol + spiruliną popruszone, bo jak dodałam orzechy to kolor się rozjasnił. Wyszła przepyszna masa, wyciągam keto nalesnika z zamrażarki…będzie uczta. Dzięki za pomysł. Do tej pory robiłam żółttko z twarogiem, będzie urozmaicenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.