Konopno-orzechowe kulki czekoladowe (keto, bez cukru)
Konopno-orzechowe kulki czekoladowe to pyszne i zdrowe przekąski błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki, ulepić kulki i są! Dodatkowo możecie je obtoczyć w kakao lub roztopionej czekoladzie 🙂
Kulki zawierają składnik, który coraz częściej widzę w wielu przepisach, a mianowicie konopie! Dzisiaj zastosowałam białko konopne od @Hempking, które jest doskonałym źródłem aminokwasów, błonnika, kwasów omega 3, omega 6 i omega 9. Jak podaje sam producent, białko konopne jest odpowiednie dla każdego, w 100% się z nim zgadzam! Dodatkowo białko konopne jest wegańskie i bezglutenowe, wiedzieliście o tym?
Konopno-orzechowe kulki czekoladowe to przekąska bogata w duże ilości białka oraz tłuszczy. Idealna dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej jak keto, low carb lub na diecie cukrzycowej. Ponadto przepis ten jest bezglutenowy i bez cukru.
Kulki nadają się świetnie do mrożenia, dlatego możemy również przygotować ich większą ilość i podjadać gdy najdzie nas ochota 🙂
Zobacz więcej przepisów na czekoladowe słodkości oraz fat bombs!
Przepis na konopno-orzechowe kulki czekoladowe
Składniki
- białko konopne od @Hempking 1/3 szklanki (40 g)
- 7 łyżek odżywki białkowej lub erytrytolu* (70 g)
- łyżka kakao (8 g)
- 1,5 łyżki masła orzechowego (45 g)
- łyżka miękkiego oleju kokosowego lub masła (20 g)
- 1,5 łyżki serka typu philadelphia** (45 g)
- łyżka orzechów ziemnych (20 g)
opcjonalnie
- kakao do obtoczenia
- roztopiona czekolada gorzka
* osoby niebędące na diecie keto mogą dodać również cukier
** lub dowolnego serka o wysokiej zawartości tłuszczu (18-26 g na 100 g produktu)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 12 sztuk wielkości orzecha włoskiego
Przygotowanie
- Wszystkie suche składniki (białko konopne, odżywkę białkową/erytrytol, kakao) przekładamy do miski i dobrze mieszamy.
- Dodajemy mokre składniki (masło orzechowe, olej kokosowy/masło, serek) i mieszamy do połączenia składników. Na konsystencję może mieć wpływ zastosowane masło orzechowe (użyłam masła orzechowego smooth KFD).
- Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy i krótko mieszamy.
- Łyżką nabieramy porcję masy, lepimy kulki i opcjonalnie obtaczamy je w kakao.
- Jeśli chcecie otoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie odstawiamy je wcześniej do lodówki na co najmniej godzinę.
Kulki można również zamrozić 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 1126 kcal | 94 kcal |
Białko | 95 g | 8 g |
Tłuszcze | 73 g | 6 g |
Węglowodany netto | 13 g | 1 g |
Błonnik | 13 g | 1 g |
Kaloryczność obliczona dla przygotowania z użyciem odżywki białkowej i olejem kokosowym. Z powyższego przepisu powstaje 12 sztuk.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Baza, twarog + olej kokosowy + inulina I do dzieła. U mnie pol składnikow substytutów, bo jest niedziela 20 z minutes I co zrobić jak się chce cosik. Mleko w proszku 1 płaską łyżka, niestety w uk to same carbo, dużo mielonych pestek z dyni, mają piękny zielony kolor+ resztka orzechow, też zmielone+ xylitol + spiruliną popruszone, bo jak dodałam orzechy to kolor się rozjasnił. Wyszła przepyszna masa, wyciągam keto nalesnika z zamrażarki…będzie uczta. Dzięki za pomysł. Do tej pory robiłam żółttko z twarogiem, będzie urozmaicenie.