Konopno-orzechowe kulki czekoladowe (keto, bez cukru)
Konopno-orzechowe kulki czekoladowe to pyszne i zdrowe przekąski błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki, ulepić kulki i są! Dodatkowo możecie je obtoczyć w kakao lub roztopionej czekoladzie 🙂
Kulki zawierają składnik, który coraz częściej widzę w wielu przepisach, a mianowicie konopie! Dzisiaj zastosowałam białko konopne od @Hempking, które jest doskonałym źródłem aminokwasów, błonnika, kwasów omega 3, omega 6 i omega 9. Jak podaje sam producent, białko konopne jest odpowiednie dla każdego, w 100% się z nim zgadzam! Dodatkowo białko konopne jest wegańskie i bezglutenowe, wiedzieliście o tym?
Konopno-orzechowe kulki czekoladowe to przekąska bogata w duże ilości białka oraz tłuszczy. Idealna dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej jak keto, low carb lub na diecie cukrzycowej. Ponadto przepis ten jest bezglutenowy i bez cukru.
Kulki nadają się świetnie do mrożenia, dlatego możemy również przygotować ich większą ilość i podjadać gdy najdzie nas ochota 🙂
Zobacz więcej przepisów na czekoladowe słodkości oraz fat bombs!
Przepis na konopno-orzechowe kulki czekoladowe
Składniki
- białko konopne od @Hempking 1/3 szklanki (40 g)
- 7 łyżek odżywki białkowej lub erytrytolu* (70 g)
- łyżka kakao (8 g)
- 1,5 łyżki masła orzechowego (45 g)
- łyżka miękkiego oleju kokosowego lub masła (20 g)
- 1,5 łyżki serka typu philadelphia** (45 g)
- łyżka orzechów ziemnych (20 g)
opcjonalnie
- kakao do obtoczenia
- roztopiona czekolada gorzka
* osoby niebędące na diecie keto mogą dodać również cukier
** lub dowolnego serka o wysokiej zawartości tłuszczu (18-26 g na 100 g produktu)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 12 sztuk wielkości orzecha włoskiego
Przygotowanie
- Wszystkie suche składniki (białko konopne, odżywkę białkową/erytrytol, kakao) przekładamy do miski i dobrze mieszamy.
- Dodajemy mokre składniki (masło orzechowe, olej kokosowy/masło, serek) i mieszamy do połączenia składników. Na konsystencję może mieć wpływ zastosowane masło orzechowe (użyłam masła orzechowego smooth KFD).
- Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy i krótko mieszamy.
- Łyżką nabieramy porcję masy, lepimy kulki i opcjonalnie obtaczamy je w kakao.
- Jeśli chcecie otoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie odstawiamy je wcześniej do lodówki na co najmniej godzinę.
Kulki można również zamrozić 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 1126 kcal | 94 kcal |
Białko | 95 g | 8 g |
Tłuszcze | 73 g | 6 g |
Węglowodany netto | 13 g | 1 g |
Błonnik | 13 g | 1 g |
Kaloryczność obliczona dla przygotowania z użyciem odżywki białkowej i olejem kokosowym. Z powyższego przepisu powstaje 12 sztuk.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Baza, twarog + olej kokosowy + inulina I do dzieła. U mnie pol składnikow substytutów, bo jest niedziela 20 z minutes I co zrobić jak się chce cosik. Mleko w proszku 1 płaską łyżka, niestety w uk to same carbo, dużo mielonych pestek z dyni, mają piękny zielony kolor+ resztka orzechow, też zmielone+ xylitol + spiruliną popruszone, bo jak dodałam orzechy to kolor się rozjasnił. Wyszła przepyszna masa, wyciągam keto nalesnika z zamrażarki…będzie uczta. Dzięki za pomysł. Do tej pory robiłam żółttko z twarogiem, będzie urozmaicenie.