Bounty w słoiczkach przepisu Veganbanda (wegański)
Bounty w słoiczkach to pyszny deser kokosowy na bazie kaszy manny z warstwą czekolady, kto by się nie skusił? 🙂 Na dodatek, deser ten jest wegański oraz bez dodatku cukru.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Idy z veganbanda.pl pt. “Szybko prosto wegańsko 5 składników 15 minut“. Znajdziecie tam wiele wegańskich przepisów na dania na słodko i na słono, do których wystarczy 5 składników i 15 minut 🙂 Gorąco polecam!
Przepis na bounty w słoiczkach
Składniki
- szklanka mleka roślinnego (250 ml)
- szklanka wiórków kokosowych (70 g)
- 2-3 łyżki* cukru/ksylitolu/erytrytolu (28-42 g)
- 3 łyżki kaszy manny (36 g)
- pół tabliczki** gorzkiej czekolady (50 g)
* w zależności od tego jak bardzo lubicie słodycze, zawsze możecie dosłodzić później 🙂
** w oryginale jest 100 g, jak dla mnie 50 g wystarczy
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość: 2 desery, około 200 ml każdy
Przygotowanie
- W garnku podgrzewamy mleko, wiórki kokosowe, cukier/ksylitol/erytrytol do momentu zagotowania.
- Następnie dodajemy kaszę mannę i intensywnie mieszamy dopóki masa nie zgęstnieje.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę.
- Później masę bounty przekładamy do słoiczków i polewamy roztopioną czekoladą. Najlepiej wykorzystać niskie i szerokie słoiczki albo kokilki, wówczas powierzchnia przykryta czekoladą będzie znacznie większa.
Najlepiej smakuje na ciepło kiedy czekolada jest płynna, można również odgrzać 🙂
Przepis pochodzi z książki
“Szybko prosto wegańsko 5 składników 15 minut“
Ida Kulawik, 2021
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
A może coś wegańskiego na słono?
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Nie chcę słodzić, ale to jest na prawdę dobry przepis. Dzisiaj zrealizowałam. Domownicy są zachwyceni. Dziękuję 😉
Niezmiernie się cieszę! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Fantastycznie to wygląda, kompozycja i cała reszta na wysokim smacznym poziomie
Dziękuję!
Pozdrawiam
Klaudia