Ciastka orzechowo-czekoladowe

Ciastka orzechowo-czekoladowe to mój ulubiony przepis na ciastka, zawsze z białą czekoladę i i kawałkami orzechów laskowych, po prostu połączenie idealne! Dodatkowo maślany smak i ślicznie zarumienione brzegi. Testowane wielokrotnie, wszystkim smakują, natomiast ich jedyną wadą jest to, że zawsze jest ich za mało 🙂
Przepis na ciastka orzechowo-czekoladowe
Składniki
- ponad pół kostki miękkiego masła (125g)
- 85g cukru
- jajko
- 250g mąki pszennej/pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- tabliczka białej czekolady (100g)
- 50g orzechów (u mnie laskowe)
- szczypta soli
Czas przygotowania: 15 + 15 minut pieczenia
Liczba ciastek: około 25-30 ciastek
Przygotowanie
- Masło z cukrem ubijamy na jasną i gładką masę, a następnie wbijamy do niej jajko wciąż miksując.
- Orzechy (polecam blanszowane laskowe) wraz z czekoladą siekamy na mniejsze kawałki.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy.
- Następnie na papierze do pieczenia układamy kulki ciasta wielkości orzecha laskowego i je rozpłaszczamy (ciastka powinny znajdować się w centymetrowych odstępach).
- Wypiekamy przez 11-13 minut w temperaturze 190 stopni (u mnie górna grzałka + termoobieg) do zarumienienia, a następnie studzimy na kratce.
- Ciastka orzechowo-czekoladowe przechowujemy w puszce, słoiku lub szczelnym pudełku.

Poniżej w wersji z mąką pełnoziarnistą

Źródło inspiracji Moje Wypieki
Zobacz również pozostałe przepisy na ciastka!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)