Ciastka orzechowo-czekoladowe

Ciastka orzechowo-czekoladowe

Ciastka orzechowo-czekoladowe to mój ulubiony przepis na ciastka, zawsze z białą czekoladę i i kawałkami orzechów laskowych, po prostu połączenie idealne! Dodatkowo maślany smak i ślicznie zarumienione brzegi. Testowane wielokrotnie, wszystkim smakują, natomiast ich jedyną wadą jest to, że zawsze jest ich za mało 🙂


Przepis na ciastka orzechowo-czekoladowe


Składniki

  • ponad pół kostki miękkiego masła (125g)
  • 85g cukru
  • jajko
  • 250g mąki pszennej/pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • tabliczka białej czekolady (100g)
  • 50g orzechów (u mnie laskowe)
  • szczypta soli

Czas przygotowania: 15 + 15 minut pieczenia
Liczba ciastek: około 25-30 ciastek


Przygotowanie

  1. Masło z cukrem ubijamy na jasną i gładką masę, a następnie wbijamy do niej jajko wciąż miksując.
  2. Orzechy (polecam blanszowane laskowe) wraz z czekoladą siekamy na mniejsze kawałki. 
  3. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy
  4. Następnie na papierze do pieczenia układamy kulki ciasta wielkości orzecha laskowego i je rozpłaszczamy (ciastka powinny znajdować się w centymetrowych odstępach).
  5. Wypiekamy przez 11-13 minut w temperaturze 190 stopni (u mnie górna grzałka + termoobieg) do zarumienienia, a następnie studzimy na kratce.
  6. Ciastka orzechowo-czekoladowe przechowujemy w puszce, słoiku lub szczelnym pudełku.
Kulki orzechowo-czekoladowe

Poniżej w wersji z mąką pełnoziarnistą

Ciastka orzechowo-czekoladowe

Źródło inspiracji Moje Wypieki

Zobacz również pozostałe przepisy na ciastka!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


Dodaj komentarz