Ciastka orzechowo-czekoladowe
Ciastka orzechowo-czekoladowe to bez wątpienia nasz ulubiony przepis na ciastka! Oczywiście zawsze z białą czekoladą i kawałkami orzechów laskowych, po prostu to jest połączenie idealne! Mocno maślane i delikatnie zarumienione.. przez to ciężko zjeść tylko jedno ciastko 🙂
Testowane wielokrotnie, wszystkim smakują. Co więcej, często przygotowuję je w większej ilości na święta i pakuję jako prezenty dla bliskich. Są idealne gdy każdy jest już przejedzony piernikami.
Zobacz również więcej przepisów na ciastka 🙂
PRZEPIS NA CIASTKA ORZECHOWO-CZEKOLADOWE
Składniki
- ⅓ szklanki orzechów (u mnie laskowe blanszowane) (50g)
- tabliczka białej czekolady (100 g)
- 5/8 kostki miękkiego masła (125 g)
- ⅓ szklanki cukru (75 g)
- jajko
- 1½ szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (250 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba ciastek: około 25-30 sztuk
Przygotowanie
- Orzechy wraz z czekoladą siekamy na mniejsze kawałki. Jeśli posiadacie orzechy w skórce, możecie je podprażyć na patelni lub w piekarniku i otrzeć w ręczniku aby zetrzeć skórkę.
- Masło z cukrem miksujemy na jasną, gładką masę, a następnie wbijamy do niej jajko wciąż miksując.
- Potem dodajemy orzechy, czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i dokładnie wyrabiamy.
- Następnie na papierze do pieczenia układamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i je rozpłaszczamy (ciastka powinny znajdować się w centymetrowych odstępach, gdyż lekko urosną).
- Wypiekamy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni (u mnie górna grzałka + termoobieg, połowa piekarnika) do zarumienienia, a następnie studzimy na kratce.
- Ciastka orzechowo-czekoladowe przechowujemy w puszce, słoiku lub szczelnym pudełku.
Więcej przepisów na ciastka
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (10 ocen)
Jakie one są pyszne! Jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Szkoda tylko że tak szybko zniknęły 🙂
Cieszę się, że Ci smakowały! U nas również zbyt szybko znikają 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Niebo w gębie! Dodałem jeszcze trochę cynamonu, ekstra wyszły
Ciekawe, następnym razem muszę również spróbować 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia