Jajecznica ze szparagami

Uwielbiam szparagi i gdy tylko jest na nie sezon królują w kuchni we wszelakiej postaci. Dzisiaj jajecznica ze szparagami, z przepisu mojej drugiej połówki, która smakuje obłędnie! Ogólnie rzecz biorąc to warzywo sezonowe idealnie komponuje się z jajkami. Jeśli również jesteście fanami szparagów gorąco wam polecam ten przepis 😉
Przepis na jajecznicę ze szparagami
Składniki
- około 200 g szaragów
- 5 jajek
- pół cebuli (50 g)
- 2 łyżeczki masła (20 g)
- sól i pieprz wedle uznania
opcjonalnie
- łyżka szczypiorku
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Przygotowanie
- Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie gotujemy na parze do momentu aż będą miękkie.
- W międzyczasie siekamy cebulę i posmażamy ją na łyżeczce masła.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy ugotowane szparagi i chwilę smażymy (2-3 minuty).
- W międzyczasie w miseczce mieszamy jajka wraz z solą i pieprzem.
- Później dodajemy drugą łyżeczkę masła na patelnię.
- Następnie masę jajeczną wylewamy na patelnię z warzywami i podsmażamy do ścięcia jajek.
- Opcjonalnie jajecznica ze szparagami może być przyozdabiona świeżym szczypiorkiem.


Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 600 kcal | 300 kcal |
Białko | 40 g | 20 g |
Tłuszcze | 44 g | 22 g |
Węglowodany netto | 9 g | 4,5 g |
Błonnik | 4 g | 2 g |
Zobacz również
#wegetariańskie #jajecznica #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #bezglutenu #bezorzechów #śniadanie #jajka #szparagi #kuchniasezonowamaj #szybkie<30min
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)
Podsumowując

Przepis na
Jajecznica ze szparagami
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity