Pudding chia bananowy (wegański)
Pudding chia bananowy to szybki, zdrowy i smaczny deser, na którego punkcie ostatnio oszaleliśmy. Jeśli lubicie banany to z całego serca wam go polecam, świetnie wzbogacają smak puddingu chia.
Nasiona chia (inaczej szałwii hiszpańskiej) dodane do mleka lekko pęcznieją, nadając deserowi nieco gęstą, puddingowo konsystencję. Co więcej, chia składają się z dużej ilości błonnika i nie zawierają wiele węglowodanów.
Deser ten zawiera mało węglowodanów, dlatego jest idealny dla osób na diecie low carb, a także na diecie cukrzycowej lub osób unikających cukru. Ponadto pudding chia jest bez glutenu, bez nabiału i wegański 🙂
Zobacz również pudding chia orzechowy!
Przepis na pudding chia bananowy
Składniki
- szklanka mleka* (250 ml)
- banan (120 g po obraniu, 200 g przed)
- 2 łyżki odżywki białkowej, erytrytolu lub cukru (15 g)
- 3 łyżki nasion chia (33 g)
opcjonalnie do przyozdobienia
- kilka kawałków banana
- liście mięty
- liście bazylii
*wegańska wersja z mlekiem roślinnym, nieweganie mogą użyć krowiego
Czas przygotowania: 10 minut + 3 godziny w lodówce
Ilość: 2 porcje
Przygotowanie
- Do mleka dodajemy banana i blendujemy.
- Następnie dodajemy odżywkę białkową/ erytrytol lub cukier i ponownie blendujemy.
- Przelewamy całość do zamykanego pojemnika i dodajemy nasiona chia, całość dobrze mieszamy.
- Zakręcamy i odkładamy do lodówki. Dobrze jest po około 10 minutach ponownie dobrze wstrząsnąć, jeśli na dnie posklejały się nasiona chia należy je zamieszać.
- Pudding pozostawiamy w lodówce na co najmniej 3 godziny (najlepiej przez noc).
- Następnego dnia pudding chia przelewamy do pucharków i podajemy.
- Wierzch można opcjonalnie przyozdobić kawałkami banana, miętą lub bazylią 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 423 kcal | 212 kcal |
Białko | 17 g | 9 g |
Tłuszcze | 20 g | 10 g |
Węglowodany netto | 27 g | 14 g |
Błonnik | 13 g | 7 g |
Z powyższego przepisu powstają dwie porcje. Kaloryczność obliczona dla mleka krowiego 3,2% i erytrytolu bez opcjonalnych dodatków.
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
A może coś wegańskiego na słono?
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!