Ciasteczka śmietankowo-kakaowe
Ciasteczka śmietankowo-kakaowe są modyfikacją przepisu na ciastka śmietankowe z cukrem. W smaku przypominają ciasto francuskie, z zewnątrz chrupiące, w środku się rozwarstwiają. Co więcej, nie zawierają dużo cukru, znajduje się on tylko na wierzchu. Jeśli jednak lubicie słodsze ciastka, możecie dodać kilka łyżek cukru do ciasta. Gorąco polecam!
Przepis na ciasteczka śmietankowo-kakaowe
Składniki
- szklanka mąki (140 g)
- pół kostki masła (125 g)
- 3 łyżki śmietany 18% (75 g)
- jajko
- łyżka kakao (15 g)
- szczypta soli
- cukier do posypania* (około 20 g)
*jeśli lubicie bardziej słodkie ciastka, dodajcie do ciasta 2-3 łyżki cukru (24-36 g)
Czas przygotowania: 25-30 + 20 minut pieczenia
Liczba blach: 2 blachy
Liczba ciastek: około 50 ciasteczek
Przygotowanie
- Mąkę wraz z miękkim masłem, śmietaną oraz żółtkiem dobrze zagniatamy.
- Jeśli ciasto jest bardzo miękkie warto włożyć je do lodówki na 15-30 minut by stwardniało.
- Porcję ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy niezbyt cienkie ciastka (około 3 mm).
- Ciastka rozmieszczamy na blaszce w niezbyt dużych odstępach a następnie smarujemy roztrzepanym białkiem oraz posypujemy cukrem.
- Ciastka pieczemy w 175 stopniach (u mnie termoobieg + górna grzałka) przez 15-25 minut (dopóki się nie zarumienią).
- Ciasteczka śmietankowo-kakaowe przechowujemy w puszcze lub pudełku, aby nie pochłonęły wilgoci i nie utraciły chrupkości.
Wartości odżywcze | w całości | w 5 ciastkach |
Wartość energetyczna | 1788 kcal | 179 kcal |
Białko | 28 g | 3 g |
Tłuszcze | 127 g | 13 g |
Węglowodany netto | 131 g | 13 g |
Błonnik | 4 g | < 0,5 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 50 ciastek.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)
zrobiłam przed chwila i wyszły przepyszne. dzieci prawie wszystkie zjadły i chciały więcej 🙂
Nie dziwię im się! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Wyszły super! Bardzo dziękuje za przepis!!!
Cieszę się! Pozdrawiam 🙂