Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
Szybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? 🙂
Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę.
Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy, który zmięknie po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Chociaż przyznam szczerze, że obie wersje bardzo nam przypadły do gustu 🙂
Koniecznie sprawdź przepis na poprzednią wersję ciasta Lion bez pieczenia przekładaną masą budyniową! Zobacz również więcej przepisów na ciasta, lub na ciasta bez pieczenia 🙂
Przepis na szybkie ciasto Lion bez pieczenia
Składniki
- 14 herbatników (70 g)
- pół puszki masy kajmakowej (200 g)
- 4 szklanki ryżu preperowanego (80 g)
- 200 g śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (30 g)
- 100 g orzeszków ziemnych
- pół tabliczki czekolady mlecznej (50 g)
- łyżka masła (10 g)
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 20 porcji (foremka o wymiarach 24 x 25 cm)
Przygotowanie
- Herbatniki rozkładamy na spodzie foremki (24 x 25 cm).
- Następnie do dużej miski dodajemy masę kajmakową oraz ryż i całość dobrze mieszamy.
- Ryż przekładamy na herbatniki.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz cukier puder i dobrze mieszamy.
- Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi wierzch ciasta.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej masło i polewamy wierzch ciasta.
Ciasto dobrze jest odstawić do lodówki na kilka godzin, aby pozwolić herbatnikom nabrać wilgoci i zmięknąć. Chociaż i bez tego znika w zastraszającym tempie 🙂
Źródło przepisu Tiktok @wszamto
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pyszne ciasto <3!
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam
Klaudia