Deser snickers – wersja fit
Deser snickers – wersja fit czyli bez dodatku cukru. Słodycz uzyskujemy z erytrytolu lub odżywki białkowej oraz z daktyli. Przyznam szczerze, że celowałam w deser jednoporcjowy, ale wiele przepisów korzysta z żelatyny. Ostatecznie stworzyłam własny, bez dodatku żelatyny, i jest przepyszny! Ale, 500 ml deseru zdecydowanie jak dla mnie nie jest jednoporcjowe 🙂 Polecam rozdzielić go na kilka posiłków lub podzielić się z bliskimi.
Więcej przepisów na desery znajdziecie tutaj, z kolei na ciasta bez pieczenia tutaj.
Przepis na deser snickers
Składniki
spód
- 4 herbatniki (20 g)
masa
- szklanka mleka (250 ml)
- 2 łyżki kaszy manny (40 g)
- 3 łyżki erytrytolu lub odżywki białkowej (21 g)
karmel daktylowy
- 10 daktyli (50 g)
- 2 łyżki masła orzechowego (70 g)
posypka
- 2 łyżki orzeszków ziemnych (28 g)
polewa czekoladowa
- kilka kostek czekolady* (17 g)
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub skyr (30 g)
- łyżka kakao (4 g)
*ja użyłam czekolady mlecznej bez cukru firmy RED. Możecie również wykorzystać gorzką czekoladę i opcjonalnie ją trochę dosłodzić.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: około 0,5 L
Pojemnik: 13 x 13 cm 0,7 L firma Actuel
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
- W międzyczasie wykładamy pojemnik herbatnikami.
- Następnie zagotowujemy mleko, dodajemy kaszę manną i intensywnie mieszamy do momentu zgęstnienia masy (około 4-5 minut).
- Do masy dodajemy erytrytol lub odżywkę, mieszamy i wykładamy na herbatniki.
- Daktyle odsączamy od zalewy, zachowując ją. Dodajemy do nich masło orzechowe i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo gęsta dolewamy zalewę z daktyli.
- Masę daktylową wykładamy na kaszę manną, a następnie siekamy orzeszki ziemne i posypujemy nimi wierzch ciasta.
- W rondelku lub mikrofali rozpuszczamy czekoladę, później dodajemy do niej jogurt grecki lub skyr i kakao, po czym intensywnie mieszamy.
- Polewę czekoladową wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki na conajmniej 30 minut.
Przed podaniem wyjmujemy z lodówki na 15 minut aby ciasto się ogrzało.
Wartości odżywcze | w całości | w 100 ml |
Wartość energetyczna | 1232 kcal | 246 kcal |
Białko | 44 g | 9 g |
Tłuszcze | 67 g | 13 g |
Węglowodany netto | 115 g | 23 g |
Błonnik | 14 g | 3 g |
Kaloryczność obliczona dla mleka 3,2%, erytrytolu i jogurtu greckiego. Z przepisu powstaje 500 ml deseru.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
A może coś na słono?
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
Przepisy sezonowe
Burgery z buraka Beza z owocami Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem
Najnowsze przepisy
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
- Kotlety jajeczne
- Sałatka grecka (keto, low carb)
- Mizeria – tradycyjny przepis (keto)
- Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
- Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
- Crème brûlée
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Faktycznie wychodzi tego spora ilość i ciężko zjeść na raz 🙂
Najlepiej się z kimś podzielić 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Super, że bez żelatyny! Sporo przepisów ma ją w składzie…
Trochę się namęczyłam, aby ją obejść ale jak widać da się 🙂
Pozdrawiam
Klaudia