Deser snickers – wersja fit
Deser snickers – wersja fit czyli bez dodatku cukru. Słodycz uzyskujemy z erytrytolu lub odżywki białkowej oraz z daktyli. Przyznam szczerze, że celowałam w deser jednoporcjowy, ale wiele przepisów korzysta z żelatyny. Ostatecznie stworzyłam własny, bez dodatku żelatyny, i jest przepyszny! Ale, 500 ml deseru zdecydowanie jak dla mnie nie jest jednoporcjowe 🙂 Polecam rozdzielić go na kilka posiłków lub podzielić się z bliskimi.
Więcej przepisów na desery znajdziecie tutaj, z kolei na ciasta bez pieczenia tutaj.
Przepis na deser snickers
Składniki
spód
- 4 herbatniki (20 g)
masa
- szklanka mleka (250 ml)
- 2 łyżki kaszy manny (40 g)
- 3 łyżki erytrytolu lub odżywki białkowej (21 g)
karmel daktylowy
- 10 daktyli (50 g)
- 2 łyżki masła orzechowego (70 g)
posypka
- 2 łyżki orzeszków ziemnych (28 g)
polewa czekoladowa
- kilka kostek czekolady* (17 g)
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub skyr (30 g)
- łyżka kakao (4 g)
*ja użyłam czekolady mlecznej bez cukru firmy RED. Możecie również wykorzystać gorzką czekoladę i opcjonalnie ją trochę dosłodzić.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: około 0,5 L
Pojemnik: 13 x 13 cm 0,7 L firma Actuel
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
- W międzyczasie wykładamy pojemnik herbatnikami.
- Następnie zagotowujemy mleko, dodajemy kaszę manną i intensywnie mieszamy do momentu zgęstnienia masy (około 4-5 minut).
- Do masy dodajemy erytrytol lub odżywkę, mieszamy i wykładamy na herbatniki.
- Daktyle odsączamy od zalewy, zachowując ją. Dodajemy do nich masło orzechowe i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo gęsta dolewamy zalewę z daktyli.
- Masę daktylową wykładamy na kaszę manną, a następnie siekamy orzeszki ziemne i posypujemy nimi wierzch ciasta.
- W rondelku lub mikrofali rozpuszczamy czekoladę, później dodajemy do niej jogurt grecki lub skyr i kakao, po czym intensywnie mieszamy.
- Polewę czekoladową wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki na conajmniej 30 minut.
Przed podaniem wyjmujemy z lodówki na 15 minut aby ciasto się ogrzało.
Wartości odżywcze | w całości | w 100 ml |
Wartość energetyczna | 1232 kcal | 246 kcal |
Białko | 44 g | 9 g |
Tłuszcze | 67 g | 13 g |
Węglowodany netto | 115 g | 23 g |
Błonnik | 14 g | 3 g |
Kaloryczność obliczona dla mleka 3,2%, erytrytolu i jogurtu greckiego. Z przepisu powstaje 500 ml deseru.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Faktycznie wychodzi tego spora ilość i ciężko zjeść na raz 🙂
Najlepiej się z kimś podzielić 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Super, że bez żelatyny! Sporo przepisów ma ją w składzie…
Trochę się namęczyłam, aby ją obejść ale jak widać da się 🙂
Pozdrawiam
Klaudia