Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
Moja druga połówka uwielbia ciasteczka z czekoladą, więc bardzo często je przygotowuje i szukamy coraz to smaczniejszych i zdrowszych wersji. Dzisiaj przychodzę z modyfikacją tego przepisu, dodałam tym razem masło zamiast oleju i znacznie zmniejszyłam ilość cukru. Maślane ciasteczka owsiane są chrupiące i pachnące masłem, a dodatek czekolady dodaje im słodkości. Przepis ten dodaję do moich ulubionych przepisów i polecam wszystkim ciastkożercom i nie tylko 😉
Przepis na maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
Składniki
- szklanka płatków owsianych (110 g)
- łyżka mąki lub zmielonych płatków owsianych (12 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
- 2 łyżki cukru lub słodziku (24 g)
- jajko
- ¼ kostki masła (50 g)
- ½ tabliczki dowolnej czekolady (50 g)
opcjonalnie
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Czas przygotowania: 10 min + 15 min pieczenia
Liczba ciastek: 10 – 15 ciasteczek
Przygotowanie
- Płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cukier/słodzik, jajko, oraz miękkie masło dodajemy do jednego naczynia i całość dokładnie miksujemy (lub mieszamy ręcznie, wtedy warto nieco mocniej roztopić masło).
- Opcjonalnie dodajemy szczyptę cynamonu i soli.
- Następnie czekoladę kroimy w kostkę a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie termoobieg + górna grzałka).
- W międzyczasie nakładamy ciastka na blachę. Aby ułatwić nakładanie ciasta pomagamy sobie dodatkową łyżką, którą zsuwamy ciasto z łyżki. Ponieważ ciastka urosną, należy je nakładać w odstępach 3-4 cm.
- Ciasteczka owsiane z czekoladą pieczemy przez 15-20 minut (dopóki ciastka się nie zarumienią) a następnie najlepiej jest studzić je na kratce.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (7 ocen)
Pyszne, synek zjadł aż trzy
Super! Bardzo się cieszę, że wam smakowały 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Najlepsze na przekąskę :)) uwielbiam takie kruche i bardzo łatwe do zrobienia
Czyli nie jestem sama 😉