Havuç salatası, czyli turecki sos marchewkowy

Havuç salatası, czyli turecki sos marchewkowy

Havuç salatası poznałam dzięki przyjaciółce Włoszce, która miała okazję mieszkać kilka lat w Turcji. Sos przygotowywany jest z tartej podsmażonej marchewki z dodatkiem jogurtu, majonezu i przypraw. Jego dokładne tłumaczenie to „sałatka marchewkowa”. Havuç salatası jest niewyobrażalnie prosty do przygotowania i świetnie pasuje nie tylko do kuchni tureckiej, ale również wegetariańskiej. Jeżeli nie mieliście okazji go jeszcze spróbować to koniecznie go przygotujcie 🙂


Przepis na Havuç salatası


Składniki

  • 1 marchew (100 g)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy (20 g)
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego/wegańskiego (150 g)
  • 4 łyżki majonezu (100 g)
  • łyżka pietruszki lub koperku
  • przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)

Czas przygotowania: 15-25 minut
Ilość: około 300 ml


Przygotowanie

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie.

Przenieść smażoną marchew do miseczki i odczekać chwilę aż ostygnie. Następnie dodać jogurt i majonez, a także zioła i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.

Havuç salatası świetnie pasuje do burgerów i pieczywa.

Havuç salatası

Bardzo dziękuję Veronice za pokazanie tego przepisu, jak i wielu innych! Poza jej wielką pasją którą są podróże, zajmuje się ona również fotografią. Chętnych do obejrzenia zdjęć jej autorstwa zapraszam na konto na instagramie storie_photo_journey 🙂

Havuç salatası

Zobacz również inne przepisy na sosy i dipy wegańskie lub wegetariańskie!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
recipe image
Przepis na
Havuç salatası
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Udostępnij


1 thought on “Havuç salatası, czyli turecki sos marchewkowy”

Zostaw komentarz