Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą to kolejna wersja mojego ulubionego przepisu na ciasteczka owsiane z czekoladą, tym razem zamiast oleju dodałam masło orzechowe. W efekcie uzyskałam chrupiące i pięknie pachnące orzechami ciasteczka, od których ciężko się oderwać! Gorąco polecam, tym bardziej, że ich przygotowanie ich jest dziecinnie proste i szybkie, a po pół godziny mamy gotowe ciasteczka 😉
Przepis na ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki
- ½ szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej (60g)
- 1½ szklanki płatków owsianych (180g)
- tabliczka mlecznej czekolady (100g)
- ¼ szklanki cukru (50 g)
- 2 jajka
- 3 łyżki masła orzechowego (75g)
- ½ łyżeczki cynamonu
Czas przygotowania: 15 min + 15 min pieczenia
Liczba ciastek: 14 ciastek
Przygotowanie
- Płatki owsiane mielimy, czekoladę kroimy w kostkę a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
- Ciasto jest bardzo lepkie, dlatego aby ułatwić jego nakładanie ciasta najlepiej pomóc sobie łyżką. Ponieważ ciastka nie urosną, można je nakładać w małych odstępach.
- Ciasteczka owsiane pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg plus górna grzałka) dopóki ciastka się nie zarumienią. Następnie studzimy je (najlepiej na kratce).
- Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą najlepiej po wystudzeniu przechowywać w miejscu suchym i chłodnym. Jeśli mają pozostać kruche, najlepiej trzymać je w szczelnie zamkniętych puszkach lub pudełkach.
Zobacz również inne przepisy na ciasteczka i słodkości!
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 2261 kcal | 162 kcal |
Białko | 73 g | 5 g |
Tłuszcze | 98 g | 7 g |
Węglowodany netto | 265 g | 19 g |
Błonnik | 23 g | 2 g |
Z powyższego przepisu powstaje 14 ciasteczek.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
4.8/5 (5 ocen)
Dzień dobry, czym można zastąpić masło orzechowe?
Cześć,
jeśli szukasz przepisu na ciasteczka owsiane z czekoladą bez masła orzechowego to polecam ten przepis.
Poza tym myślę możesz spróbować zastąpić je tahini, ale nie wiem jak wyjdzie 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia