Fasolka szparagowa w cieście (frytki szparagowe)

Fasolka szparagowa w cieście (frytki szparagowe)

Fasolka szparagowa w cieście, czy tez frytki szparagowe, Chrupiąca mocno przyprawiona panierka zawierająca soczyste szparagi w środku, smakuje nieziemsko! Cóż będę pisać, koniecznie ją przygotujcie w sezonie szparagowym 🙂

Zobacz również więcej pomysłów na przekąski!


Przepis na fasolkę szparagową w cieście


Składniki

  • 350 g fasolki szparagowej 
  • olej do głębokiego smażenia
  • 4-6 łyżek mąki do obtoczenia fasolki

ciasto

  • jajko
  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • ¾ szklanki mąki (120 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

przyprawy

  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka papryki słodkiej

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje


Przygotowanie

  1. Końce fasolki odcinamy, myjemy i krótko gotujemy w osolonym wrzątku, aby fasolka była wciąż delikatnie twarda (około 4 minuty).
  2. Następnie fasolkę odsączamy, odstawiamy do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie przygotowujemy ciasto, poprzez dokładne zmieszanie wszystkich składników (jajko, mleko, mąka, proszek do pieczenia).
  4. Do ciasta dodajemy przyprawy, u mnie są to l, czosnek, papryka ostra oraz papryka słodka, dobrze mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste i lepkie.
  5. Rozgrzewamy patelnię, garnek lub frytkownicę z olejem. Ważne aby oleju było tyle, by fasolka była zanurzona conajmniej do połowy. Smażyliśmy na mocy palnika 6/10 na płycie indukcyjnej.
  6. Fasolkę wrzucamy porcjami do miski z mąką, potrząsamy i przekładamy do miski z ciastem.
  7. Następnie wyławiamy fasolkę, dajemy odkapać nadmiarowi ciasta i wkładamy na dobrze rozgrzany olej, ciasto powinno zacząć skwierczeć. Ja wykorzystałam trzepaczkę w misce, aby na niej układać fasolkę zanurzoną w cieście do odkapania 🙂
  8. Smażymy do zezłocenia ciasta, jeśli fasolka nie jest w całości zanurzona w oleju, należy ją dodatkowo przewrócić na drugą stronę.
  9. Usmażoną fasolkę odkładamy na papier kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  10. Fasolka szparagowa w cieście najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sosu lub dipu, chociaż na zimno smakuje równie dobrze 🙂
Fasolka szparagowa w cieście
Fasolka szparagowa w cieście
Fasolka szparagowa w cieście

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.