Fasolka szparagowa w cieście (frytki szparagowe)
Fasolka szparagowa w cieście, czy tez frytki szparagowe, Chrupiąca mocno przyprawiona panierka zawierająca soczyste szparagi w środku, smakuje nieziemsko! Cóż będę pisać, koniecznie ją przygotujcie w sezonie szparagowym 🙂
Zobacz również więcej pomysłów na przekąski!
Przepis na fasolkę szparagową w cieście
Składniki
- 350 g fasolki szparagowej
- olej do głębokiego smażenia
- 4-6 łyżek mąki do obtoczenia fasolki
ciasto
- jajko
- ½ szklanki mleka (125 ml)
- ¾ szklanki mąki (120 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy
- łyżeczka soli
- łyżeczka czosnku w proszku
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka papryki słodkiej
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Przygotowanie
- Końce fasolki odcinamy, myjemy i krótko gotujemy w osolonym wrzątku, aby fasolka była wciąż delikatnie twarda (około 4 minuty).
- Następnie fasolkę odsączamy, odstawiamy do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy ciasto, poprzez dokładne zmieszanie wszystkich składników (jajko, mleko, mąka, proszek do pieczenia).
- Do ciasta dodajemy przyprawy, u mnie są to sól, czosnek, papryka ostra oraz papryka słodka, dobrze mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste i lepkie.
- Rozgrzewamy patelnię, garnek lub frytkownicę z olejem. Ważne aby oleju było tyle, by fasolka była zanurzona conajmniej do połowy. Smażyliśmy na mocy palnika 6/10 na płycie indukcyjnej.
- Fasolkę wrzucamy porcjami do miski z mąką, potrząsamy i przekładamy do miski z ciastem.
- Następnie wyławiamy fasolkę, dajemy odkapać nadmiarowi ciasta i wkładamy na dobrze rozgrzany olej, ciasto powinno zacząć skwierczeć. Ja wykorzystałam trzepaczkę w misce, aby na niej układać fasolkę zanurzoną w cieście do odkapania 🙂
- Smażymy do zezłocenia ciasta, jeśli fasolka nie jest w całości zanurzona w oleju, należy ją dodatkowo przewrócić na drugą stronę.
- Usmażoną fasolkę odkładamy na papier kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Fasolka szparagowa w cieście najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sosu lub dipu, chociaż na zimno smakuje równie dobrze 🙂
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)
Ale super pomysł, czekam na sezon na fasolkę szparagową aby wypróbować!
Ja również czekam na sezon na fasolkę szparagową 🙂
Pozdrawiam
Klaudia