Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą i orzechami laskowymi
Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą i orzechami laskowymi to kakaowa wersja naszych ulubionych ciastek orzechowo-czekoladowych. Również mocno maślane i delikatnie chrupiące.. naprawdę ciężko zjeść tylko jedno! Uwielbiam ten przepis również za to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Pół godziny i mamy gorące ciasteczka 🙂 Szczerze polecam ten przepis wszystkim ciastkomaniakom.
Zobacz również więcej przepisów na ciastka 🙂
Przepis na ciasteczka kakaowe z białą czekoladą i orzechami laskowymi
Składniki
- ⅓ szklanki orzechów laskowych (50g)
- tabliczka białej czekolady (100 g)
- 5/8 kostki miękkiego masła (125 g)
- ⅓ szklanki cukru (75 g)
- jajko
- 1½ szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (250 g)
- łyżka kakao (10 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba ciastek: około 25-30 sztuk
Przygotowanie
- Orzechy wraz z czekoladą siekamy na mniejsze kawałki. Jeśli posiadacie orzechy w skórce, możecie je podprażyć na patelni lub w piekarniku i otrzeć w ręczniku aby zetrzeć skórkę.
- Masło z cukrem miksujemy na jasną, gładką masę, a następnie wbijamy do niej jajko wciąż miksując.
- Potem dodajemy orzechy, czekoladę, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i dokładnie wyrabiamy.
- Następnie na papierze do pieczenia układamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i je rozpłaszczamy (ciastka powinny znajdować się w centymetrowych odstępach, gdyż lekko urosną).
- Wypiekamy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni (u mnie górna grzałka + termoobieg, połowa piekarnika) do zarumienienia, a następnie studzimy na kratce.
- Ciastka orzechowo-czekoladowe przechowujemy w puszce, słoiku lub szczelnym pudełku.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)