Rabarbar pod kruszonką
Rabarbar pod kruszonką, czy też crumble z rabarbarem, to obowiązkowy deser podczas sezonu na rabarbar! Idealne połączenie chrupiącej kruszonki i wilgotnego rabarbaru sprawia, że ciężko się od niego oderwać! Przepis ten jest banalnie prosty w przygotowaniu, podsmażamy rabarbar na maśle, zagniatamy krótko kruszonkę i wrzucamy całość do piekarnika.
Wiecie, że crumble to po angielsku kruszonka? Danie to stało się popularne w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej, kiedy to było alternatywą dla ciast z powodu ograniczeń żywnościowych 🙂
Zobacz również więcej przepisów z rabarbarem oraz słodkości z owocami 🙂
Przepis na rabarbar pod kruszonką
Składniki
na nadzienie
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru (36 g)
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej (12 g)
- łyżka masła (12 g)
na kruszonkę
- szklanka mąki (140 g)
- pół kostki masła* (100 g)
- 6 łyżek cukru (72 g)
* o temperaturze pokojowej
Czas przygotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
35 minut
Ilość: 4 kokilki o średnicy 8 cm lub 3 o średnicy 10 cm
Przygotowanie
- Rabarbar kroimy na centymetrowe kawałki i wkładamy do garnka.
- Następnie dodajemy cukier, skrobię ziemniaczaną oraz masło.
- Całość gotujemy na średniej mocy palnika około 5-10 minut w zależności od wielkości łodyg rabarbaru. Rabarbar powinien nieco zmięknąć, ale nie rozpadać się.
- Później mąkę, masło i cukier mieszamy razem, powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
- Rabarbar przekładamy do kokilek (4 kokilki o średnicy 8 cm lub 3 o średnicy 10 cm) i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut (u mnie górna połowa piekarnika, górna grzałka plus termoobieg) dopóki wierzch kruszonki się nie zarumieni.
- Podajemy na ciepło lub na zimno.
Warto wiedzieć
- Naczynie w którym pieczecie rabarbar powinno być szczelne, inaczej podczas pieczenia wyciekną soki. Jeśli pieczecie na blaszce, wyłóżcie ją folią lub papierem do pieczenia.
- Zarówno nadzienie rabarbarowe jak i kruszonkę możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Ważne aby przechowywać je osobno, inaczej wilgoć z rabarbaru zmoczy kruszonkę.
- Upieczony rabarbar pod kruszonką przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.
- Można podawać solo lub z dodatkiem lodów albo bitej śmietany.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Zrobiłam z mrożonego rabarbaru i wyszło przepyszne! Dziękuję za pyszny przepis
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
A mrożonego rabarbaru też można użyć?
Jak najbardziej! Wówczas możesz od razu go rozmrozić przez podgrzanie w garnku 🙂
Pozdrawiam
Klaudia