Rabarbar pod kruszonką

Rabarbar pod kruszonką

Rabarbar pod kruszonką, czy też crumble z rabarbarem, to obowiązkowy deser podczas sezonu na rabarbar! Idealne połączenie chrupiącej kruszonki i wilgotnego rabarbaru sprawia, że ciężko się od niego oderwać! Przepis ten jest banalnie prosty w przygotowaniu, podsmażamy rabarbar na maśle, zagniatamy krótko kruszonkę i wrzucamy całość do piekarnika.

Wiecie, że crumble to po angielsku kruszonka? Danie to stało się popularne w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej, kiedy to było alternatywą dla ciast z powodu ograniczeń żywnościowych 🙂

Zobacz również więcej przepisów z rabarbarem oraz słodkości z owocami 🙂


Przepis na rabarbar pod kruszonką


Składniki

na nadzienie

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru (36 g)
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej (12 g)
  • łyżka masła (12  g)

na kruszonkę

  • szklanka mąki (140 g)
  • pół kostki masła* (100 g)
  • 6 łyżek cukru (72 g)

* o temperaturze pokojowej


Czas przygotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
35 minut
Ilość: 4 kokilki o średnicy 8 cm lub 3 o średnicy 10 cm

Przygotowanie

  1. Rabarbar kroimy na centymetrowe kawałki i wkładamy do garnka.
  2. Następnie dodajemy cukier, skrobię ziemniaczaną oraz masło.
  3. Całość gotujemy na średniej mocy palnika około 5-10 minut w zależności od wielkości łodyg rabarbaru. Rabarbar powinien nieco zmięknąć, ale nie rozpadać się.
  4. Później mąkę, masło i cukier mieszamy razem, powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
  5. Rabarbar przekładamy do kokilek (4 kokilki o średnicy 8 cm lub 3 o średnicy 10 cm) i posypujemy kruszonką.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut (u mnie górna połowa piekarnika, górna grzałka plus termoobieg) dopóki wierzch kruszonki się nie zarumieni.
  7. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Warto wiedzieć

  • Naczynie w którym pieczecie rabarbar powinno być szczelne, inaczej podczas pieczenia wyciekną soki. Jeśli pieczecie na blaszce, wyłóżcie ją folią lub papierem do pieczenia.
  • Zarówno nadzienie rabarbarowe jak i kruszonkę możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Ważne aby przechowywać je osobno, inaczej wilgoć z rabarbaru zmoczy kruszonkę.
  • Upieczony rabarbar pod kruszonką przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.
  • Można podawać solo lub z dodatkiem lodów albo bitej śmietany.
Rabarbar pod kruszonką
Rabarbar pod kruszonką
Rabarbar pod kruszonką

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


4 thoughts on “Rabarbar pod kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.