Rabarbar pod kruszonką
Rabarbar pod kruszonką, czy też crumble z rabarbarem, to obowiązkowy deser podczas sezonu na rabarbar! Idealne połączenie chrupiącej kruszonki i wilgotnego rabarbaru sprawia, że ciężko się od niego oderwać! Przepis ten jest banalnie prosty w przygotowaniu, podsmażamy rabarbar na maśle, zagniatamy krótko kruszonkę i wrzucamy całość do piekarnika.
Wiecie, że crumble to po angielsku kruszonka? Danie to stało się popularne w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej, kiedy to było alternatywą dla ciast z powodu ograniczeń żywnościowych 🙂
Zobacz również więcej przepisów z rabarbarem oraz słodkości z owocami 🙂
Przepis na rabarbar pod kruszonką
Składniki
na nadzienie
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru (36 g)
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej (12 g)
- łyżka masła (12 g)
na kruszonkę
- szklanka mąki (140 g)
- pół kostki masła* (100 g)
- 6 łyżek cukru (72 g)
* o temperaturze pokojowej
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość: 4 kokilki o średnicy 8 cm lub 3 o średnicy 10 cm
Przygotowanie
- Rabarbar kroimy na centymetrowe kawałki i wkładamy do garnka.
- Następnie dodajemy cukier, skrobię ziemniaczaną oraz masło.
- Całość gotujemy na średniej mocy palnika około 5-10 minut w zależności od wielkości łodyg rabarbaru. Rabarbar powinien nieco zmięknąć, ale nie rozpadać się.
- Później mąkę, masło i cukier mieszamy razem, powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
- Rabarbar przekładamy do kokilek (4 kokilki o średnicy 8 cm lub 3 o średnicy 10 cm) i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut (u mnie górna połowa piekarnika, górna grzałka plus termoobieg) dopóki wierzch kruszonki się nie zarumieni.
- Podajemy na ciepło lub na zimno.
Warto wiedzieć
- Naczynie w którym pieczecie rabarbar powinno być szczelne, inaczej podczas pieczenia wyciekną soki. Jeśli pieczecie na blaszce, wyłóżcie ją folią lub papierem do pieczenia.
- Zarówno nadzienie rabarbarowe jak i kruszonkę możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Ważne aby przechowywać je osobno, inaczej wilgoć z rabarbaru zmoczy kruszonkę.
- Upieczony rabarbar pod kruszonką przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.
- Można podawać solo lub z dodatkiem lodów albo bitej śmietany.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
A może coś na słono?
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
Przepisy sezonowe
Frittata ze szpinakiem Ciasto z rabarbarem Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Sałatka grecka Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Szakszuka z bobem Krem ze szparagów
Najnowsze przepisy
- Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego
- Czekoladowe ciasto bananowe
- Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)
- Rabarbar pod kruszonką
- Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy)
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
A mrożonego rabarbaru też można użyć?
Jak najbardziej! Wówczas możesz od razu go rozmrozić przez podgrzanie w garnku 🙂
Pozdrawiam
Klaudia