Sernik snickers
Sernik snickers, czyli z dodatkiem masy kajmakowej, orzechów i czekolady. Przyznam szczerze, że to ciasto od którego naprawdę ciężko się oderwać! Na pewno przypadnie do gustu fanom batonów snickers, ale nie tylko 🙂 Do przygotowania sernika snickers wykorzystałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój ulubiony od SDM Wieluń. Uwielbiam jego mocno śmietankowy smak i to że jest bardzo gęsty, ale co najważniejsze nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Ponadto, nie znalazłam na rynku serka twarogowego który miałby większą zawartość tłuszczu. 26 g tłuszczu na 100 g produktu sprawia, że do przygotowywanego sernika nie musicie już dodawać masła, a sernik będzie smakować jak ten przygotowywany dobrym ręcznie zmielonym twarogu 🙂
Dodam jeszcze, że sernik snickers przygotowujemy dzień przed podaniem, najlepiej smakuje jak przeleży przez noc w lodówce!
Zobacz również inne przepisy na serniki 🙂
Przepis na sernik snickers
Składniki
Spód
- 175 g herbatników
- 140 g masła
- łyżka kakao (6 g)
Masa sernikowa
- 6 jajek*
- 0,7 szklanki drobnego cukru (150 g)
- 1 kg twarogu Mój ulubiony*
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (50 g)
- 150 g masy kajmakowej**
Wierzch sernika
- 150 g orzeszków ziemnych***
- 300 g masy kajmakowej**
- 80 ml śmietanki 30%
- 80 g czekolady mlecznej
* w temperaturze pokojowej, wyjęte minimum 2 godziny przed pieczeniem
** do przepisu najlepiej zakupić 450-500 g masy kajmakowej
*** mogą być solone lub niesolone
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Wymiary tortownicy: 26 cm
Ilość: 24 porcje
Przygotowanie
- Herbatniki kruszymy w blenderze na drobny proszek.
- Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wraz z kakao dodajemy do skruszonych herbatników oraz dobrze mieszamy.
- Masę przekładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Żółtka wraz z cukrem miksujemy do białości.
- Następnie dodajemy białka, twaróg, mąkę ziemniaczaną i masę kajmakową, całość krótko miksujemy do gładkości. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę, w wyniku czego sernik mocno urośnie, a potem opadnie!
- Masę serową przelewamy na upieczony spód herbatnikowy i pieczemy przez 70-80 minut w temperaturze 150 stopni (u mnie górna i dolna grzałka bez termoobiegu). Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
- Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie smarujemy wierzch ciasta pozostałą masą kajmakową.
- Orzeszki ziemne siekamy na małe kawałki i posypujemy nim wierzch sernika.
- Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy ją podgrzaną śmietanką (można w mikrofali), po czym dobrze mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- Czekoladę wylewamy na wierzch ciastka, a następnie schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc.
Zobacz również inne przepisy na serniki 🙂
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!