Sernik snickers
Sernik snickers, czyli z dodatkiem masy kajmakowej, orzechów i czekolady. Przyznam szczerze, że to ciasto od którego naprawdę ciężko się oderwać! Na pewno przypadnie do gustu fanom batonów snickers, ale nie tylko 🙂 Do przygotowania sernika snickers wykorzystałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój ulubiony od SDM Wieluń. Uwielbiam jego mocno śmietankowy smak i to że jest bardzo gęsty, ale co najważniejsze nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Ponadto, nie znalazłam na rynku serka twarogowego który miałby większą zawartość tłuszczu. 26 g tłuszczu na 100 g produktu sprawia, że do przygotowywanego sernika nie musicie już dodawać masła, a sernik będzie smakować jak ten przygotowywany dobrym ręcznie zmielonym twarogu 🙂
Dodam jeszcze, że sernik snickers przygotowujemy dzień przed podaniem, najlepiej smakuje jak przeleży przez noc w lodówce!
Zobacz również inne przepisy na serniki 🙂
Przepis na sernik snickers
Składniki
Spód
- 175 g herbatników
- 140 g masła
- łyżka kakao (6 g)
Masa sernikowa
- 6 jajek*
- 0,7 szklanki drobnego cukru (150 g)
- 1 kg twarogu Mój ulubiony*
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (50 g)
- 150 g masy kajmakowej**
Wierzch sernika
- 150 g orzeszków ziemnych***
- 300 g masy kajmakowej**
- 80 ml śmietanki 30%
- 80 g czekolady mlecznej
* w temperaturze pokojowej, wyjęte minimum 2 godziny przed pieczeniem
** do przepisu najlepiej zakupić 450-500 g masy kajmakowej
*** mogą być solone lub niesolone
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Wymiary tortownicy: 26 cm
Ilość: 24 porcje
Przygotowanie
- Herbatniki kruszymy w blenderze na drobny proszek.
- Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wraz z kakao dodajemy do skruszonych herbatników oraz dobrze mieszamy.
- Masę przekładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Żółtka wraz z cukrem miksujemy do białości.
- Następnie dodajemy białka, twaróg, mąkę ziemniaczaną i masę kajmakową, całość krótko miksujemy do gładkości. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę, w wyniku czego sernik mocno urośnie, a potem opadnie!
- Masę serową przelewamy na upieczony spód herbatnikowy i pieczemy przez 70-80 minut w temperaturze 150 stopni (u mnie górna i dolna grzałka bez termoobiegu). Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
- Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie smarujemy wierzch ciasta pozostałą masą kajmakową.
- Orzeszki ziemne siekamy na małe kawałki i posypujemy nim wierzch sernika.
- Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy ją podgrzaną śmietanką (można w mikrofali), po czym dobrze mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- Czekoladę wylewamy na wierzch ciastka, a następnie schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc.
Zobacz również inne przepisy na serniki 🙂
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!