Sernik snickers

Sernik snickers

Sernik snickers, czyli z dodatkiem masy kajmakowej, orzechów i czekolady. Przyznam szczerze, że to ciasto od którego naprawdę ciężko się oderwać! Na pewno przypadnie do gustu fanom batonów snickers, ale nie tylko 🙂 Do przygotowania sernika snickers wykorzystałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój ulubiony od SDM Wieluń. Uwielbiam jego mocno śmietankowy smak i to że jest bardzo gęsty, ale co najważniejsze nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Ponadto, nie znalazłam na rynku serka twarogowego który miałby większą zawartość tłuszczu. 26 g tłuszczu na 100 g produktu sprawia, że do przygotowywanego sernika nie musicie już dodawać masła, a sernik będzie smakować jak ten przygotowywany dobrym ręcznie zmielonym twarogu 🙂

Dodam jeszcze, że sernik snickers przygotowujemy dzień przed podaniem, najlepiej smakuje jak przeleży przez noc w lodówce!

Zobacz również inne przepisy na serniki 🙂


Przepis na sernik snickers


Składniki

Spód

  • 175 g herbatników 
  • 140 g masła 
  • łyżka kakao (6 g)

Masa sernikowa

  • 6 jajek*
  • 0,7 szklanki drobnego cukru (150 g)
  • 1 kg twarogu Mój ulubiony
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 150 g masy kajmakowej**

Wierzch sernika

  • 150 g orzeszków ziemnych***
  • 300 g masy kajmakowej**
  • 80 ml śmietanki 30% 
  • 80 g czekolady mlecznej 

* w temperaturze pokojowej, wyjęte minimum 2 godziny przed pieczeniem
** do przepisu najlepiej zakupić 450-500 g masy kajmakowej
*** mogą być solone lub niesolone


Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Wymiary tortownicy: 26 cm
Ilość: 24 porcje


Przygotowanie

  1. Herbatniki kruszymy w blenderze na drobny proszek.
  2. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wraz z kakao dodajemy do skruszonych herbatników oraz dobrze mieszamy.
  3. Masę przekładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Żółtka wraz z cukrem miksujemy do białości.
  5. Następnie dodajemy białka, twaróg, mąkę ziemniaczaną i masę kajmakową, całość krótko miksujemy do gładkości. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę, w wyniku czego sernik mocno urośnie, a potem opadnie!
  6. Masę serową przelewamy na upieczony spód herbatnikowy i pieczemy przez 70-80 minut w temperaturze 150 stopni (u mnie górna i dolna grzałka bez termoobiegu). Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
  7. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie smarujemy wierzch ciasta pozostałą masą kajmakową.
  8. Orzeszki ziemne siekamy na małe kawałki i posypujemy nim wierzch sernika.
  9. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy ją podgrzaną śmietanką (można w mikrofali), po czym dobrze mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  10. Czekoladę wylewamy na wierzch ciastka, a następnie schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc.

Zobacz również inne przepisy na serniki 🙂

Sernik snickers z serem Mój ulubiony Wieluń
Sernik snickers
Sernik snickers
Sernik snickers

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.