Tort bezowy z malinami (bez glutenu)
Tort bezowy z malinami to ciasto które smakuje każdemu! Chrupiąca lekka beza, kremowa śmietanka i całość przełamana frużeliną malinową… no ciężko się od niego oderwać 🙂 Przepis idealny na sezon na maliny (lipiec – wrzesień), chociaż możecie również użyć mrożonych malin. Co więcej, tort bezowy z malinami to ciasto bez glutenu 🙂
Do przygotowania blatów bezowych ponownie wykorzystałam pasteryzowane białko od Farma Białka. Wygodna butelka pozwala na łatwe odmierzanie ilości. Co więcej, białka pochodzą od jajek z klasy A, czyli kur z chowu ściółkowego 🙂 Rewelacyjnie się ubijają, to naprawdę świetne rozwiązanie dla fanów bezy!
Zobacz również przepisy na ciasta wegetariańskie lub słodkości bez glutenu!
Przepis na tort bezowy z malinami
Składniki
Blaty bezowe*
- 6 białek** (210 g) użyłam białka od Farma Białka
- 2½ szklanki drobnego cukru (300 g)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu spirytusowego
Frużelina malinowa
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Krem śmietankowy
- 250 g mascarpone***
- 200 ml śmietanki 30%***
- 4 łyżki cukru pudru
Opcjonalnie
- śmietan-fix
- świeże maliny i mięta do dekoracji
* pełen przepis na blaty bezowe wraz ze wskazówkami znajdziecie tutaj 🙂
** w temperaturze pokojowej
*** schłodzone
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Czas studzenia: 4 godziny
Ilość: 12-16 porcji
Przygotowanie
- Pełen przepis na blaty bezowe wraz ze wskazówkami znajdziecie tutaj 🙂 W skrócie, białka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, ocet spirytusowy.
- Następnie na blaszce formujemy z masy okręgi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C, zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy przez około 90 minut.
- Po upieczeniu pozostawiamy na kilka godzin w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na noc).
- Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i zagotowujemy.
- Następnie dodajemy przez sitko mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszamy dopóki frużelina nie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy na krem stopniowo zwiększając obroty miksera.
- Następnie krem śmietankowy rozkładamy na powierzchni blatu bezowego (opcjonalnie pozostawcie 2-3 łyżki kremu), polewamy frużeliną malinową i przykrywamy drugim blatem.
- Opcjonalnie wierzch przyozdabiamy 2-3 łyżkami kremu, malinami i świeżymi listkami mięty.
- Tort przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni.
Dodatkowo
- Możecie do kremu dodać kilka zmiksowanych malin.
- Wyciekająca z boku frużelina apetycznie wygląda i zdradza zawartość 🙂
- Krem i frużelinę dodajemy przed podaniem.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Lekki jak chmurka i te maliny! Zdecydowanie za szybko zniknął
Bardzo się cieszę, że Ci smakował 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
To najlepszy tort jaki jadłem. Super przepis!
Bardzo się cieszę! Również go uwielbiamy 🙂
Pozdrawiam
Klaudia