Tort bezowy z malinami (bez glutenu)

Tort bezowy z malinami (bez glutenu)

Tort bezowy z malinami to ciasto które smakuje każdemu! Chrupiąca lekka beza, kremowa śmietanka i całość przełamana frużeliną malinową… no ciężko się od niego oderwać 🙂 Przepis idealny na sezon na maliny (lipiec – wrzesień), chociaż możecie również użyć mrożonych malin. Co więcej, tort bezowy z malinami to ciasto bez glutenu 🙂

Do przygotowania blatów bezowych ponownie wykorzystałam pasteryzowane białko od Farma Białka. Wygodna butelka pozwala na łatwe odmierzanie ilości. Co więcej, białka pochodzą od jajek z klasy A, czyli kur z chowu ściółkowego 🙂 Rewelacyjnie się ubijają, to naprawdę świetne rozwiązanie dla fanów bezy!

Zobacz również przepisy na ciasta wegetariańskie lub słodkości bez glutenu!


Przepis na tort bezowy z malinami


Składniki

Blaty bezowe*

  • białek** (210 g) użyłam białka od Farma Białka
  • 2½ szklanki drobnego cukru (300 g)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu spirytusowego

Frużelina malinowa

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka cukru
  •  ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Krem śmietankowy

  • 250 g mascarpone***
  • 200 ml śmietanki 30%***
  • 4 łyżki cukru pudru

Opcjonalnie

  • śmietan-fix
  • świeże maliny i mięta do dekoracji

* pełen przepis na blaty bezowe wraz ze wskazówkami znajdziecie tutaj 🙂
** w temperaturze pokojowej
*** schłodzone


Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 
90 minut
Czas studzenia: 
4 godziny
Ilość: 12-16 porcji


Przygotowanie

  1. Pełen przepis na blaty bezowe wraz ze wskazówkami znajdziecie tutaj 🙂 W skrócie, białka ubijamy, dodajemy cukiermąkę ziemniaczanąocet spirytusowy
  2. Następnie na blaszce formujemy z masy okręgi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C, zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy przez około 90 minut.
  3. Po upieczeniu pozostawiamy na kilka godzin w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na noc).
  4. Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i zagotowujemy.
  5. Następnie dodajemy przez sitko mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszamy dopóki frużelina nie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy na krem stopniowo zwiększając obroty miksera.
  7. Następnie krem śmietankowy rozkładamy na powierzchni blatu bezowego (opcjonalnie pozostawcie 2-3 łyżki kremu), polewamy frużeliną malinową i przykrywamy drugim blatem.
  8. Opcjonalnie wierzch przyozdabiamy 2-3 łyżkami kremu, malinami i świeżymi listkami mięty.
  9. Tort przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni.

Dodatkowo

  • Możecie do kremu dodać kilka zmiksowanych malin.
  • Wyciekająca z boku frużelina apetycznie wygląda i zdradza zawartość 🙂
  • Krem i frużelinę dodajemy przed podaniem.
Tort bezowy z malinami
Tort bezowy z malinami
Tort bezowy z malinami

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)


4 thoughts on “Tort bezowy z malinami (bez glutenu)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.