Tort bezowy z malinami (bez glutenu)
Tort bezowy z malinami to ciasto które smakuje każdemu! Chrupiąca lekka beza, kremowa śmietanka i całość przełamana frużeliną malinową… no ciężko się od niego oderwać 🙂 Przepis idealny na sezon na maliny (lipiec – wrzesień), chociaż możecie również użyć mrożonych malin. Co więcej, tort bezowy z malinami to ciasto bez glutenu 🙂
Do przygotowania blatów bezowych ponownie wykorzystałam pasteryzowane białko od Farma Białka. Wygodna butelka pozwala na łatwe odmierzanie ilości. Co więcej, białka pochodzą od jajek z klasy A, czyli kur z chowu ściółkowego 🙂 Rewelacyjnie się ubijają, to naprawdę świetne rozwiązanie dla fanów bezy!
Zobacz również przepisy na ciasta wegetariańskie lub słodkości bez glutenu!
Przepis na tort bezowy z malinami
Składniki
Blaty bezowe*
- 6 białek** (210 g) użyłam białka od Farma Białka
- 2½ szklanki drobnego cukru (300 g)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu spirytusowego
Frużelina malinowa
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Krem śmietankowy
- 250 g mascarpone***
- 200 ml śmietanki 30%***
- 4 łyżki cukru pudru
Opcjonalnie
- śmietan-fix
- świeże maliny i mięta do dekoracji
* pełen przepis na blaty bezowe wraz ze wskazówkami znajdziecie tutaj 🙂
** w temperaturze pokojowej
*** schłodzone
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Czas studzenia: 4 godziny
Ilość: 12-16 porcji
Przygotowanie
- Pełen przepis na blaty bezowe wraz ze wskazówkami znajdziecie tutaj 🙂 W skrócie, białka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, ocet spirytusowy.
- Następnie na blaszce formujemy z masy okręgi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C, zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy przez około 90 minut.
- Po upieczeniu pozostawiamy na kilka godzin w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na noc).
- Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i zagotowujemy.
- Następnie dodajemy przez sitko mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszamy dopóki frużelina nie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy na krem stopniowo zwiększając obroty miksera.
- Następnie krem śmietankowy rozkładamy na powierzchni blatu bezowego (opcjonalnie pozostawcie 2-3 łyżki kremu), polewamy frużeliną malinową i przykrywamy drugim blatem.
- Opcjonalnie wierzch przyozdabiamy 2-3 łyżkami kremu, malinami i świeżymi listkami mięty.
- Tort przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni.
Dodatkowo
- Możecie do kremu dodać kilka zmiksowanych malin.
- Wyciekająca z boku frużelina apetycznie wygląda i zdradza zawartość 🙂
- Krem i frużelinę dodajemy przed podaniem.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Lekki jak chmurka i te maliny! Zdecydowanie za szybko zniknął
Bardzo się cieszę, że Ci smakował 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
To najlepszy tort jaki jadłem. Super przepis!
Bardzo się cieszę! Również go uwielbiamy 🙂
Pozdrawiam
Klaudia