Tort bezowy z malinami (bez glutenu)
Tort bezowy z malinami to ciasto które smakuje każdemu! Chrupiąca lekka beza, kremowa śmietanka i całość przełamana frużeliną malinową… no ciężko się od niego oderwać 🙂 Przepis idealny na sezon na maliny (lipiec – wrzesień), chociaż możecie również użyć mrożonych malin. Co więcej, tort bezowy z malinami to ciasto bez glutenu 🙂
Do przygotowania blatów bezowych ponownie wykorzystałam pasteryzowane białko od Farma Białka. Wygodna butelka pozwala na łatwe odmierzanie ilości. Co więcej, białka pochodzą od jajek z klasy A, czyli kur z chowu ściółkowego 🙂 Rewelacyjnie się ubijają, to naprawdę świetne rozwiązanie dla fanów bezy!
Zobacz również przepisy na ciasta wegetariańskie lub słodkości bez glutenu!
Przepis na tort bezowy z malinami
Składniki
Blaty bezowe*
- 6 białek** (210 g) użyłam białka od Farma Białka
- 2½ szklanki drobnego cukru (300 g)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu spirytusowego
Frużelina malinowa
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Krem śmietankowy
- 250 g mascarpone***
- 200 ml śmietanki 30%***
- 4 łyżki cukru pudru
Opcjonalnie
- śmietan-fix
- świeże maliny i mięta do dekoracji
* pełen przepis na blaty bezowe wraz ze wskazówkami znajdziecie tutaj 🙂
** w temperaturze pokojowej
*** schłodzone
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Czas studzenia: 4 godziny
Ilość: 12-16 porcji
Przygotowanie
- Pełen przepis na blaty bezowe wraz ze wskazówkami znajdziecie tutaj 🙂 W skrócie, białka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, ocet spirytusowy.
- Następnie na blaszce formujemy z masy okręgi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C, zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy przez około 90 minut.
- Po upieczeniu pozostawiamy na kilka godzin w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na noc).
- Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i zagotowujemy.
- Następnie dodajemy przez sitko mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszamy dopóki frużelina nie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy na krem stopniowo zwiększając obroty miksera.
- Następnie krem śmietankowy rozkładamy na powierzchni blatu bezowego (opcjonalnie pozostawcie 2-3 łyżki kremu), polewamy frużeliną malinową i przykrywamy drugim blatem.
- Opcjonalnie wierzch przyozdabiamy 2-3 łyżkami kremu, malinami i świeżymi listkami mięty.
- Tort przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni.
Dodatkowo
- Możecie do kremu dodać kilka zmiksowanych malin.
- Wyciekająca z boku frużelina apetycznie wygląda i zdradza zawartość 🙂
- Krem i frużelinę dodajemy przed podaniem.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
A może coś na słono?
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
Przepisy sezonowe
Frittata ze szpinakiem Sałatka grecka Pieczone placki z cukinii (keto) Jajeczne placki z cukinii (keto) Tort bezowy z malinami Curry z cukinią Sałatka z buraków Burgery z buraka Keto pad thai z tofu
Najnowsze przepisy
- Tort bezowy z malinami (bez glutenu)
- 20 pomysłów na keto słodycze!
- Pudding chia malinowy ze skyrem (keto, bez cukru)
- Grillowana cukinia (keto, wegańskie)
- Sos kurkowy na serku śmietankowym (keto, low carb)
- Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego
- Czekoladowe ciasto bananowe
- Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)
- Rabarbar pod kruszonką
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!