Krem brokułowy z kaszą manną (wegański)
Krem brokułowy z kaszą manną to jeden z szybszych i prostszych przepisów. Zawsze wychodzi i chyba nigdy mi się nie znudzi 🙂 Kaszę manną zwykła dodawać do zup moja mama, wówczas zupa staje się gęsta i sycąca. Jeżeli nie znacie tej wersji to koniecznie spróbujcie!
Jeśli lubisz kremy brokułowe zobacz również keto krem brokułowy oraz krem z brokułów ze szpinakiem!
Przepis na krem brokułowy z kaszą manną
Składniki
- świeży lub mrożony brokuł (500 g)
- 2 l wywaru warzywnego
- ⅔ szklanki kaszy manny (110 g)
- sól i pieprz wedle uznania
opcjonalnie
- ¼ szklanki śmietanki 30%* (70 g), śmietanki sojowej lub serka śmietankowego*
- łyżka świeżego lub suszonego koperku
- odrobina maggi
*wersja niewegańska
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość: 2,5 litra (5 porcji)
Przygotowanie
- Brokuł myjemy, tniemy na mniejsze różyczki i przekładamy do garnka. Wykorzystuję również głąby, lekko obierając je ze skórki i krojąc na małe kawałki.
- Zalewamy wywarem warzywnym. Nie przejmujcie się jeśli wywar nie przykrywa w całości brokułów. Gotujemy je pod przykryciem, więc ugotują się na parze. Polecam wywar warzywny z tego przepisu.
- Bulion doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 20 minut.
- Ugotowanego brokuła blendujemy na krem. Opcjonalnie przed tym możemy dodać śmietanki lub serka.
- Następnie do gotującego się na małym ogniu kremu dodajemy małymi porcjami kaszy manny, każdorazowo mieszając. Jeśli utworzą się grudki to nic nie szkodzi, smakują jak kluseczki 🙂
- Opcjonalnie dodajemy koperek i dobrze mieszamy.
- Sprawdzamy czy dodatkowo nie doprawić solą, pieprzem, maggi.
- Krem z brokułów podajemy na ciepło. Możemy go przyozdobić gęstą śmietaną*, jogurtem*, serem feta*, startym żółtym serem* oraz posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
*wersja niewegańska
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)
Krem jest pyszny, dodaję jeszcze na górę podprażone pestki słonecznika. Polecam!