Dietetyczne racuchy z jabłkiem
Przyznam szczerze i bez bicia, te dietetyczne racuchy są pierwsze jakie jadłam od czasów gdy robiła mi je mama, a przy okazji pierwsze moje. Nienawidziłam ich w dzieciństwie, gdy jabłka były pokrojone w plasterki i były bez cynamonu. A od tych oderwać się od nich nie mogę! Są puszyste i pachną cynamonem, a chyba każdy wie, że jego najlepszym towarzyszem jest jabłko. Racuchy to pyszne śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja, według mnie dość uniwersalne danie. Gorąco polecam 😉
A może skusisz się na pozostałe przepisy na słodkie racuchy?
Składniki
- jabłko (250 g)
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki cukru (20 g)
- szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej (130 g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
- 2/5 szklanki wody (100 ml)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju (20 g)
Czas przygotowania: 15-20 minut
Liczba racuchów (około 10 cm): 8-10 racuchów
Przygotowanie
- Z jabłka wydrążamy środek i obieramy je, a następnie kroimy w kostkę dowolnych rozmiarów.
- Do całości dorzucamy cynamon oraz cukier i dokładnie mieszamy.
- Następnie w osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubijamy, a potem dodajemy do nich mokre składniki (żółtko, olej, wodę) na zmianę z suchymi (mąka z proszkiem do pieczenia) dalej miksując.
- Na końcu wrzucamy jabłko i delikatnie mieszamy.
- Smażymy na rozgrzanej suchej patelni dopóki spód nie stwardnieje (tak jak smażymy pancakes), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Podajemy z cukrem pudrem, masłem orzechowym lub słodkimi smarowidłami. Takie dietetyczne racuchy można również przyozdobić wiórkami czekoladowymi.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!