Dietetyczne racuchy z jabłkiem

Dietetyczne racuchy z jabłkiem

Przyznam szczerze i bez bicia, te dietetyczne racuchy są pierwsze jakie jadłam od czasów gdy robiła mi je mama, a przy okazji pierwsze moje. Nienawidziłam ich w dzieciństwie, gdy jabłka były pokrojone w plasterki i były bez cynamonu. A od tych oderwać się od nich nie mogę! Są puszyste i pachną cynamonem, a chyba każdy wie, że jego najlepszym towarzyszem jest jabłko. Racuchy to pyszne śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja, według mnie dość uniwersalne danie. Gorąco polecam 😉


Składniki

  • jabłko (250 g)
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki cukru (20 g)
  • szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej (130 g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju (20 g)

Czas przygotowania: 15-20 minut
Liczba racuchów (około 10 cm): 8-10 racuchów


Przygotowanie

Z jabłka wydrążamy środek i obieramy je, a następnie kroimy w kostkę dowolnych rozmiarów. Do całości dorzucamy cynamon i cukier i dokładnie mieszamy.

Później w osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, a następnie dodajemy do nich mokre składniki (żółtko, olej wodę) na zmianę z suchymi (mąka z proszkiem do pieczenia) dalej miksując. Na końcu wrzucamy jabłko i delikatnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię wkładamy masę, w zależności od wielkości jakie chcemy uzyskać. Smażymy na suchej patelni na jednej stronie, dopóki spód nie stwardnieje (tak jak smażymy pancakes), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z cukrem pudrem, miodem, syropami lub sosami 😉

Dietetyczne racuchy
Dietetyczne racuchy

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz