Krem z cukinii (keto, low carb, wegański)
Krem z cukinii to pyszna, szybka i kremowa zupa, którą żałuję, że odkryłam tak późno 🙂 Robi się bardzo szybko, a także smakuje każdemu! W związku z tym, że nie dodajemy tu żadnych zagęstników typu mąka lub ziemniaki, krem z cukinii ma niewiele węglowodanów. Przez to idealnie nada się dla osób na diecie keto, low carb, ale również dla cukrzyków i osób z nietolerancją laktozy lub glutenu.
Koniecznie zobacz również inne przepisy na zupy krem oraz przepisy na keto zupy!
Przepis na krem z cukinii
Składniki
- 3 łyżki oleju (30 g)
- cebula (100g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- dwie cukinie (700 g)
- 3 szklanki wywaru warzywnego (750 g)
- 1/2 szklanki wegańskiej kremówki* (120 g)
- sól, pieprz, maggi wedle uznania
* wersja niewegańska ze śmietanką 30%
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość: 1,5 litra (5 porcji)
Przygotowanie
- W garnku rozgrzewamy olej, cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy do jej zeszklenia.
- Potem czosnek kroimy na mniejsze kawałki lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do zeszklonej cebuli.
- Następnie cukinię kroimy w półksiężyce, dodajemy do garnka i podsmażamy przez 2-3 minuty.
- Zalewamy wywarem warzywnym. Polecam wywar warzywny z tego przepisu.
- Następnie wywar doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 25 minut.
- Dodajemy kremówki i blendujemy na krem.
- Sprawdzamy czy dodatkowo nie doprawić solą, pieprzem, maggi.
- Krem z cukinii podajemy na ciepło. Co więcej, możemy go przyozdobić gęstą śmietaną, jogurtem, serem feta, startym żółtym serem oraz posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 828 kcal | 166 kcal |
Białko | 15 g | 3 g |
Tłuszcze | 68 g | 14 g |
Węglowodany netto | 30 g | 6 g |
Błonnik | 10 g | 2 g |
Wartości kaloryczne obliczone dla zastosowania niewegańskiej kremówki. Z przepisu powstaje około 1,5 litra zupy, jedna porcja to 300 ml.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pyszna! 🙂 Nieco ją wzbogaciłam dodając pół brokuła i 100 g serka topionego.