Ciasto lawendowo-cytrynowe
Ciasto lawendowo-cytrynowe jest niezwykle wilgotne i posiada delikatny aromat cytrynowy z nutą lawendy. Polewa lukrowa na serku śmietankowym idealnie do niego pasuje, a kwiaty lawendy pięknie przełamują jej biel. W przepisie wykorzystałam cukier lawendowy (przepis tutaj), możecie również wykorzystać zwykły cukier i dodać kwiaty lawendy.
Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa, moi bliscy również! Co więcej, wygląda niezwykle efektownie, idealnie nada się na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe i nie tylko.
Zobacz również pozostałe przepisy na ciasta 🙂
Przepis na ciasto lawendowo-cytrynowe
Składniki
na ciasto
- nieco ponad szklanka mąki (175 g)
- szklanka cukru lawendowego* (230 g) – przepis tutaj
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 2 jajka
- szklanka jogurtu greckiego (250 g)
- ½ szklanki oleju** (125 ml)
- cytryna
NA POLEWĘ SEROWĄ
- 2½ łyżki miękkiego masła (25 g)
- 90 g serka typu philadelphia***
- 1 szklanka cukru pudru (140 g)
* lub szklanka cukru (220 g) plus 2 łyżki suszonej lawendy
** rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, także masło, ale trzeba je rozpuścić
***serek o zawartości tłuszczu około 21-25 g, np. Twój Smak z Piątnicy, Delikate z Biedronki
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: ciasto o średnicy 21 cm (około 12 porcji)
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier lawendowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, lekko mieszamy. Jeśli wolisz ciasto bez kawałków kwiatów lawendy, zblenduj cukier lawendowy (lub samą lawendę) przed dodaniem do ciasta.
- Do osobnego pojemnika dodajemy jajka, lekko je roztrzepujemy, następnie dodajemy jogurt i olej.
- Cytrynę myjemy i krótko przelewamy wrzątkiem, później ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mokrych składników.
- Do suchych składników wlewamy mokre składniki i krótko mieszamy, aby nie przemieszać.
- Ciasto przelewamy do foremki (u mnie tortownica o średnicy 21 cm, wysokość 6 cm). Możesz jej spód wyścielić papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180°C (u mnie górna połowa piekarnika, górna grzałka z termoobiegiem 170°C) przez około 55-65 minut. Gdy ciasto będzie gotowe patyczek po wetknięciu w jego środek powinien być czysty.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i gdy lekko przestygnie usuwamy spód blaszki i/lub papier do pieczenia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy polewę lukrową, poprzez zmieszanie miękkiego masła z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym dopóki nie znikną grudki. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło i polewa jest bardzo płynna schłodźcie ją przez 15 minut w lodówce przed polaniem.
- Gdy ciasto ostygnie wylewamy na jego środek polewę i opcjonalnie dekorujemy kwiatami lawendy.
Zobacz również przepis na ciastka lawendowe z kawałkami białej czekolady!
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Wyszło obłędne! Zrobiło furorę na imprezie 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂