Ciasto lawendowo-cytrynowe

Ciasto lawendowo-cytrynowe

Ciasto lawendowo-cytrynowe jest niezwykle wilgotne i posiada delikatny aromat cytrynowy z nutą lawendy. Polewa lukrowa na serku śmietankowym idealnie do niego pasuje, a kwiaty lawendy pięknie przełamują jej biel. W przepisie wykorzystałam cukier lawendowy (przepis tutaj), możecie również wykorzystać zwykły cukier i dodać kwiaty lawendy.

Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa, moi bliscy również! Co więcej, wygląda niezwykle efektownie, idealnie nada się na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe i nie tylko.

Zobacz również pozostałe przepisy na ciasta 🙂


Przepis na ciasto lawendowo-cytrynowe


Składniki

na ciasto

  • nieco ponad szklanka mąki (175 g)
  • szklanka cukru lawendowego* (230 g) – przepis tutaj
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • szklanka jogurtu greckiego (250 g)
  • ½ szklanki oleju** (125 ml)
  • cytryna

NA POLEWĘ SEROWĄ

  • 2½ łyżki miękkiego masła (25 g)
  • 90 g serka typu philadelphia***
  • 1 szklanka cukru pudru (140 g)

* lub szklanka cukru (220 g) plus 2 łyżki suszonej lawendy
** rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, także masło, ale trzeba je rozpuścić
***serek o zawartości tłuszczu około 21-25 g, np. Twój Smak z Piątnicy, Delikate z Biedronki


Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: ciasto o średnicy 21 cm (około 12 porcji)


Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier lawendowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, lekko mieszamy. Jeśli wolisz ciasto bez kawałków kwiatów lawendy, zblenduj cukier lawendowy (lub samą lawendę) przed dodaniem do ciasta.
  2. Do osobnego pojemnika dodajemy jajka, lekko je roztrzepujemy, następnie dodajemy jogurt i olej.
  3. Cytrynę myjemy i krótko przelewamy wrzątkiem, później ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mokrych składników.
  4. Do suchych składników wlewamy mokre składniki i krótko mieszamy, aby nie przemieszać.
  5. Ciasto przelewamy do foremki (u mnie tortownica o średnicy 21 cm, wysokość 6 cm). Możesz jej spód wyścielić papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w temperaturze 180°C (u mnie górna połowa piekarnika, górna grzałka z termoobiegiem 170°C) przez około 55-65 minut. Gdy ciasto będzie gotowe patyczek po wetknięciu w jego środek powinien być czysty.
  7. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i gdy lekko przestygnie usuwamy spód blaszki i/lub papier do pieczenia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  8. W międzyczasie przygotowujemy polewę lukrową, poprzez zmieszanie miękkiego masła z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym dopóki nie znikną grudki. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło i polewa jest bardzo płynna schłodźcie ją przez 15 minut w lodówce przed polaniem.
  9. Gdy ciasto ostygnie wylewamy na jego środek polewę i opcjonalnie dekorujemy kwiatami lawendy.
Ciasto lawendowo-cytrynowe
Ciasto lawendowo-cytrynowe

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.