Piernik bananowy z czekoladowym ganache

Piernik bananowy z czekoladowym ganache

Piernik bananowy to świąteczna odsłona mojego ulubionego ciasta bananowego, które przygotowałam już w 3 różnych odsłonach (znajdziesz je tutaj). Wilgotne ciasto bananowe, z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, polane miękką masą czekoladową.. już Wam ślinka cieknie? 🙂

Opcjonalnie możecie dodać kawałki czekolady i/lub orzechów, a także przełożyć ciasto marmoladą lub powidłami. Jak kto lubi 🙂

Zobacz również więcej pomysłów na przepisy świąteczne!


Przepis na piernik bananowy


Składniki

NA CIASTO

  • jajka
  • ¾ szklanki cukru* (165 g) 
  • 3 małe dojrzałe banany (300 g bez skórki)
  • ½ szklanki oleju** (125 g)
  • łyżka kakao (10 g)
  • łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej***
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1½ szklanki mąki (240 g)

opcjonalnie

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g orzechów****
  • 300 g marmolady lub powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa ganache

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 80-100 g śmietanki 30%*****

* jeśli banany są niedojrzałe to dodaj szklankę cukru (220 g)
** rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, masło, ale te trzeba rozpuścić
*** jeśli używasz przyprawy korzennej to upewnij się, że jest ona bez dodatku cukru i mąki, w innym przypadku musisz dodać jej więcej
**** orzechów włoskich, laskowych, nerkowca
***** dla czekolady mlecznej użyj 80 g, dla gorzkiej 100 g


Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia:
 70-80 minut
Forma: o wymiarach 24 x 25 cm lub tortownica o średnicy 21-24 cm
Liczba porcji: 
około 20


Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy wraz z cukrem.
  2. W międzyczasie ugniatamy banany widelcem, a następnie dodajemy je do jajek z cukrem.
  3. Dodajemy kolejno pozostałe składniki: olejkakao, cynamon/przyprawę korzennąsólsodę oczyszczoną oraz mąkę i całość mieszamy do połączenia składników. Opcjonalnie dodajcie posiekaną czekoladę i/lub orzechy.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus grzałka).
  5. W międzyczasie przygotowujemy formę (u mnie o wymiarach 24 x 25 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem lub olejem. Możesz również użyć tortownicy o średnicy 21-24 cm.
  6. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 7080 minut (do suchego patyczka).
  7. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  8. Opcjonalnie po ostygnięciu przecinamy ciasto wzdłuż i przekładamy marmoladą lub powidłami.

Przygotowanie polewy czekoladowej ganache

  1. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę, nie doprowadzając do jej wrzenia.
  2. W międzyczasie czekoladę siekamy na drobne kawałki (im mniejsze tym łatwiej się rozpuszczą).
  3. Następnie czekoladę dodajemy do gorącej śmietanki, lekko mieszamy i odstawiamy na 1-2 minuty.
  4. Później mieszamy dopóki czekolada się dobrze nie rozpuści, uważając by nie napowietrzyć masy.
  5. Odstawiamy do ostygnięcia na około 10-20 minut (ważne aby ganache nie był zbyt lejący, ale wciąż płynnie spływał na boki ciasta).
  6. Następnie przelewamy ganache na wierzch ciasta i lekko poruszając foremką pozwalamy mu równomiernie pokryć wierzch (jeśli wyszedł zbyt gęsty użyj szpatułki do wyrównania.
  7. Odstawiamy do zastygnięcia polewy, przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.
Piernik bananowy
Piernik bananowy

Więcej pomysłów na ciasta bananowe


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


2 thoughts on “Piernik bananowy z czekoladowym ganache”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.