Piernik bananowy z czekoladowym ganache
Piernik bananowy to świąteczna odsłona mojego ulubionego ciasta bananowego, które przygotowałam już w 3 różnych odsłonach (znajdziesz je tutaj). Wilgotne ciasto bananowe, z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, polane miękką masą czekoladową.. już Wam ślinka cieknie? 🙂
Opcjonalnie możecie dodać kawałki czekolady i/lub orzechów, a także przełożyć ciasto marmoladą lub powidłami. Jak kto lubi 🙂
Zobacz również więcej pomysłów na przepisy świąteczne!
Przepis na piernik bananowy
Składniki
NA CIASTO
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru* (165 g)
- 3 małe dojrzałe banany (300 g bez skórki)
- ½ szklanki oleju** (125 g)
- łyżka kakao (10 g)
- łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej***
- ¼ łyżeczki soli
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1½ szklanki mąki (240 g)
opcjonalnie
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g orzechów****
- 300 g marmolady lub powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa ganache
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 80-100 g śmietanki 30%*****
* jeśli banany są niedojrzałe to dodaj szklankę cukru (220 g)
** rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, masło, ale te trzeba rozpuścić
*** jeśli używasz przyprawy korzennej to upewnij się, że jest ona bez dodatku cukru i mąki, w innym przypadku musisz dodać jej więcej
**** orzechów włoskich, laskowych, nerkowca
***** dla czekolady mlecznej użyj 80 g, dla gorzkiej 100 g
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 70-80 minut
Forma: o wymiarach 24 x 25 cm lub tortownica o średnicy 21-24 cm
Liczba porcji: około 20
Przygotowanie
- Jajka ucieramy wraz z cukrem.
- W międzyczasie ugniatamy banany widelcem, a następnie dodajemy je do jajek z cukrem.
- Dodajemy kolejno pozostałe składniki: olej, kakao, cynamon/przyprawę korzenną, sól, sodę oczyszczoną oraz mąkę i całość mieszamy do połączenia składników. Opcjonalnie dodajcie posiekaną czekoladę i/lub orzechy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus grzałka).
- W międzyczasie przygotowujemy formę (u mnie o wymiarach 24 x 25 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem lub olejem. Możesz również użyć tortownicy o średnicy 21-24 cm.
- Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 70–80 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- Opcjonalnie po ostygnięciu przecinamy ciasto wzdłuż i przekładamy marmoladą lub powidłami.
Przygotowanie polewy czekoladowej ganache
- W małym rondelku podgrzewamy śmietankę, nie doprowadzając do jej wrzenia.
- W międzyczasie czekoladę siekamy na drobne kawałki (im mniejsze tym łatwiej się rozpuszczą).
- Następnie czekoladę dodajemy do gorącej śmietanki, lekko mieszamy i odstawiamy na 1-2 minuty.
- Później mieszamy dopóki czekolada się dobrze nie rozpuści, uważając by nie napowietrzyć masy.
- Odstawiamy do ostygnięcia na około 10-20 minut (ważne aby ganache nie był zbyt lejący, ale wciąż płynnie spływał na boki ciasta).
- Następnie przelewamy ganache na wierzch ciasta i lekko poruszając foremką pozwalamy mu równomiernie pokryć wierzch (jeśli wyszedł zbyt gęsty użyj szpatułki do wyrównania.
- Odstawiamy do zastygnięcia polewy, przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.
Więcej pomysłów na ciasta bananowe
Ciasto bananowe z kruszonką Czekoladowe ciasto bananowe Chlebek bananowy Ciasto bananowe z polewą serową
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
- Pasztet jajeczny
- Kulki serowo-orzechowe (keto, bez cukru)
- Keto chipsy serowe (bezglutenowe)
- Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)
- Dupki chlebowe w jajku
- Masło czosnkowe
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Bardzo fajny przepis! Prosty, zdrowy deser, idealny na każdą okazję. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom czekolady, której w tym przepisie zdecydowanie nie zabraknie!
Oj tak! Czekoladę to my uwielbiamy 🙂
Pozdrawiam
Klaudia