Rosół wegański (keto, low carb)

Rosół wegański (keto, low carb)

Rosół wegański, czyli mocno aromatyczny i nieco tłusty wywar warzywny, stanowiący bezmięsną wersję tradycyjnego rosołu. Wystarczy kilka dodatków, które sprawią, że wasz wywar nabierze aromatu i posmaku rosołu. Przyznam szczerze, że zakochałam się w jego smaku, i teraz już zawsze w ten sposób przygotowuję wywar do zup. Jest przepyszny i o wiele smaczniejszy, niż klasycznie ugotowane warzywa z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych oraz soli.

Więcej przepisów na zupy, jak również do czego można wykorzystać rosół wegański, znajdziecie tutaj.

I pamiętajcie, warzyw z rosołu nigdy nie wyrzucajcie! Możecie z nich przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet jaglany.


Przepis na rosół wegański


Składniki

Warzywa

  • 1 duża cebula (170 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 2 duże marchewki (280 g)
  • średni por (150 g)
  • 1/2 selera (250 g)
  • 2 średnie pietruszki (100 g)

Przyprawy

  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki sosu sojowego (30 g)
  • 3 łyżki oleju (30 g)
  • 3-5 liści lubczyku*
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 4 szklanki wody (1 litr)
  • łyżeczka kozieradki (opcjonalnie)

*zwykle używam mrożonych liści lubczyku, jeśli jest sezon na świeże to śmiało użyjcie ich


Czas przygotowania: 1,5-2,5 godzin
Ilość: około litr rosołu


Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Następnie opalamy nad gazem (lub na górnej półce piekarnika z włączoną opcją grillowania, albo opalarką ;)).
  2. Czosnek obieramy i dodajemy w całości. Por, seler, pietruszkę i marchew dobrze myjemy, przekrawamy na mniejsze części i dodajemy wszystko do dużego garnka.
  3. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy, olej, pieprz, kurkumę oraz lubczyk i całość zalewamy zimną wodą.
  4. Rosół po zagotowaniu gotujemy na małej mocy palnika przez 1 godzinę – 2 godzin (mówią, że im dłużej tym lepiej ;)).

Warzyw z rosołu nie wyrzucajcie! Możecie z nich przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet jaglany.

Rosół wegański
Rosół wegański
Rosół wegański
Wartości odżywczew całościw 100 ml
Wartość energetyczna312 kcal31 kcal
Białko3 g< 0,5 g
Tłuszcze30 g3 g
Węglowodany netto5 g0,5 g
Błonnik3 g< 0,5 g

Kaloryczność obliczona dla 10% ilości warzyw, które po ugotowaniu zostaną wyjęte z rosołu.


Jeszcze więcej wegańskich przepisów

A może wegańskie słodkości?


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz