Rosół wegański (keto, low carb)
Rosół wegański, czyli mocno aromatyczny i nieco tłusty wywar warzywny, stanowiący bezmięsną wersję tradycyjnego rosołu. Wystarczy kilka dodatków, które sprawią, że wasz wywar nabierze aromatu i posmaku rosołu. Przyznam szczerze, że zakochałam się w jego smaku, i teraz już zawsze w ten sposób przygotowuję wywar do zup. Jest przepyszny i o wiele smaczniejszy, niż klasycznie ugotowane warzywa z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych oraz soli.
Więcej przepisów na zupy, jak również do czego można wykorzystać rosół wegański, znajdziecie tutaj.
I pamiętajcie, warzyw z rosołu nigdy nie wyrzucajcie! Możecie z nich przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet jaglany.
Przepis na rosół wegański
Składniki
Warzywa
- 1 duża cebula (170 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 2 duże marchewki (280 g)
- średni por (150 g)
- 1/2 selera (250 g)
- 2 średnie pietruszki (100 g)
Przyprawy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 łyżki sosu sojowego (30 g)
- 3 łyżki oleju (30 g)
- 3-5 liści lubczyku*
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 4 szklanki wody (1 litr)
- łyżeczka kozieradki (opcjonalnie)
*zwykle używam mrożonych liści lubczyku, jeśli jest sezon na świeże to śmiało użyjcie ich
Czas przygotowania: 1,5-2,5 godzin
Ilość: około litr rosołu
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Następnie opalamy nad gazem (lub na górnej półce piekarnika z włączoną opcją grillowania, albo opalarką ;)).
- Czosnek obieramy i dodajemy w całości. Por, seler, pietruszkę i marchew dobrze myjemy, przekrawamy na mniejsze części i dodajemy wszystko do dużego garnka.
- Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy, olej, pieprz, kurkumę oraz lubczyk i całość zalewamy zimną wodą.
- Rosół po zagotowaniu gotujemy na małej mocy palnika przez 1 godzinę – 2 godzin (mówią, że im dłużej tym lepiej ;)).
Warzyw z rosołu nie wyrzucajcie! Możecie z nich przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet jaglany.
Wartości odżywcze | w całości | w 100 ml |
Wartość energetyczna | 312 kcal | 31 kcal |
Białko | 3 g | < 0,5 g |
Tłuszcze | 30 g | 3 g |
Węglowodany netto | 5 g | 0,5 g |
Błonnik | 3 g | < 0,5 g |
Kaloryczność obliczona dla 10% ilości warzyw, które po ugotowaniu zostaną wyjęte z rosołu.
Zobacz również więcej przepisów na zupy
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!