Majonez – przepis

Majonez – przepis

Majonez u mnie w domu był zwykle przygotowany przez moją mamę, a później tatę. Zdecydowanie stał się on ekspertem w jego przygotowywaniu i dzięki niemu udało mi się wszystko spisać i udokumentować. Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować majonez, lecz coś wam nie wychodziło, postaram się napisać i przekazać całą wiedzę, gdyż jest kilka rzeczy o których warto wiedzieć, a zostały odkrytę przy kolejnych próbach robienia majonezu 🙂


Składniki:

  • 2 szklanki oleju rzepakowego (430g)
  • łyżeczka musztardy (13g)
  • żółtko
  • pół łyżeczki cukru (2g)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (6g)
  • szczypta soli
  • około 2 łyżki wody (30g)

Czas przygotowania: 5 – 10 minut
Ilość majonezu: 500 ml


Wszystkie składniki poza olejem i wodą mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy olej i dokładnie ubijamy. Podczas gdy masa masa staje się coraz bardziej gęsta, dodajemy łyżkę wody by ją rozrzedzić. Gotowy majonez przechowujemy do tygodnia w lodówce.


Uwagi i porady

  • majonez przygotowujemy ręcznie przy użyciu trzepaczki, lub z wykorzystaniem miksera (i jednego trzepaka)
  • podczas ubijania nie zmieniamy kierunku a olej dodajemy powoli
  • ilość dodanej wody może być różna, dlatego w zależności od pożądanej gęstości majonezu
majonez

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz