Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Pizza ze szpinakiem jest dla mnie zagadką, moim zdaniem przebija margheritę ale nie widzę jej w ogóle w restauracjach. Po tym jak jej spróbowałam jest to mój obowiązkowy dodatek, gdyż moim zdaniem pizza ze szpinakiem jest o niebo smaczniejsza. Co więcej, jeżeli jeszcze jej nie jedliście, a kochacie szpinak tak jak ja, to radzę szybko biec po składniki i ją upiec 🙂


Składniki:

  • ciasto na pizzę → z przepisu na pizze I 
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450g)
  • duże opakowanie mozzarelli (250g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy

Czas przygotowania: 90 minut (ciasto) + 30 minut
Liczba pizzy: 2 pizze o średnicy około 25 cm


Szpinak podsmażamy na oleju, na końcu doprawiamy go (u mnie są to sól i pieprz). Następnie mozzarellę kroimy w plastry grubości 2-3mm. Na uformowane ciasto wykładamy szpinak oraz mozzarellę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut (do momentu przyrumienienia brzegów).

Pizza ze szpinakiem

Może do pizzy przygotujesz również sos? 😉


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz