Burgery z buraka – 100% wegańskie
Burgery z buraka czyli must have każdego wege. Co więcej, buraki pięknie barwią burgery na ciemny mięsny odcień, a konsystencja kotleta sprawia, że jest idealnym zastępcą mięsa. Dzisiaj przepis na burgery z buraka z bardzo klasycznymi dodatkami, ale zapewniam, że sprawi on wiele przyjemności zarówno niejedzącym jak i jedzącym mięso 🙂
Zobacz również więcej przepisów na burgery oraz na dania główne!
Składniki
- 2 kotlety z buraka → Kotlety z buraka i kaszy jaglanej
- 2 bułki o średnicy około 10 cm
- 4-6 plastrów pomidora (30 g)
- kilka plastrów cebuli najlepiej czerwonej (10 g)
- 1 ogórek konserwowy (30 g)
- 2 łyżeczki musztardy (20 g)
- 2 łyżeczki ketchupu (10 g)
- sałata lub rukola (5 g)
Czas przygotowania: 10-15 minut
Liczba burgerów: 2 burgery
Liczba porcji: 2 porcje
Przygotowanie
- Bułki przekrawamy na pół a następnie wkładamy wraz z kotletami do piekarnika nagrzanego do 140 °C na 10 minut.
- W międzyczasie kroimy pomidora i ogórka w plasterki, a cebulę w piórka.
- Gdy bułki i kotlety się upieką, smarujemy spód bułek musztardą, nakładamy warzywa i kotlety. Podajemy na ciepło 🙂
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)
Przepyszne! Zrobiłam dzieciakom bo już nie mogły patrzeć na jedzenie świąteczne, z apetytem zajadaly. Zapisuję przepis 🙂
Bardzo się cieszę, że Wam smakowały 🙂
Pozdrawiam
Klaudia