Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną
Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną to idealne danie na wykorzystanie włoszczyzny po gotowaniu zupy. Dodatkowo pasztet ten można zamrozić oraz wykorzystać np. do burgerów lub jako dodatek do makaronu. Rewelacyjnie nadaje się równiez jako jedno z dań na wege wigilijnym stole. Jest bardzo aromatyczny, a po jego pieczeniu pachnie w całym domu, koniecznie wypróbujcie 🙂
Składniki
Na wywar warzywny
- ¼ korzenia dużego selera (125g)
- 1 korzeń pietruszki (150g)
- 2 marchewki (150g)
- ½ pora (175g)
- mały pęczek lubczyku
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ garści suszonych grzybów (4g)
- 1 łyżka oleju (10g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 3 litry wody
Pozostałe
- 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
- ½ szklanki soczewicy czerwonej (90g)
- ½ szklanki nasion słonecznika (70g)
- 4 łyżki oleju (40g) również można użyć oleju czosnkowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula (125g)
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Przyprawy
- 1½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1½ łyżeczki tymianku
- 2½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1½ łyżeczki kolendry
Czas przygotowania: 30 minut gotowania + 20 minut + 60 minut pieczenia
Ilość: 1 keksówka
Przygotowanie
- Seler, pietruszkę i marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka.
- Dodajemy również por, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, sos sojowy, grzyby i olej, a następnie zalewamy wodą.
- Całość gotujemy na małym gazie około pół godziny.
- W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną oraz soczewicę. Polecam gotowanie w jednym garnku, po 15 minutach gotowania kaszy dodać soczewicę i gotować jeszcze przez 10 minut.
- W międzyczasie prażymy również nasiona słonecznika na suchej patelni do ich zarumienienia.
- Czosnek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju dopóki się nie zeszklą.
- Ugotowane warzywa odcedzamy z wywaru (pomysły na zupy znajdziesz tutaj), a następnie dodajemy do nich kaszę wraz z soczewicą i całość blendujemy.
- Później dodajemy większą część nasion słonecznika, smażoną cebulę z czosnkiem, przecier pomidorowy oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy pozostałymi nasionami słonecznika.
- Pieczemy w 180°C (u mnie z termoobiegiem i górnym opiekaniem) przez 40-60 minut (dopóki brzegi się nie zarumienią). Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia.
Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną podajemy z pieczywem czy też jako dodatek do dań głównych. Świetnie nadaje się również do mrożenia.
WegeŚwięta
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Uwielbiam go! Teraz prawie za każdym razem po gotowaniu rosołu go przygotowuję. BArdzo dziękuję za przepis!
Cieszę się, że Ci smakuje!
Pozdrawiam,
Klaudia