Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną to idealne danie na wykorzystanie włoszczyzny po gotowaniu zupy. Dodatkowo pasztet ten można zamrozić oraz wykorzystać np. do burgerów lub jako dodatek do makaronu. Rewelacyjnie nadaje się równiez jako jedno z dań na wege wigilijnym stole. Jest bardzo aromatyczny, a po jego pieczeniu pachnie w całym domu, koniecznie wypróbujcie 🙂


Składniki

Na wywar warzywny

  • ¼ korzenia dużego selera (125g)
  • 1 korzeń pietruszki (150g)
  • 2 marchewki (150g)
  • ½ pora (175g)
  • mały pęczek lubczyku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ garści suszonych grzybów (4g)
  • 1 łyżka oleju (10g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 3 litry wody

Pozostałe

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
  • ½ szklanki soczewicy czerwonej (90g)
  • ½ szklanki nasion słonecznika (70g)
  • 4 łyżki oleju (40g) również można użyć oleju czosnkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula (125g)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

Przyprawy

  • 1½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1½ łyżeczki tymianku
  • 2½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1½ łyżeczki kolendry

Czas przygotowania: 30 minut gotowania + 20 minut + 60 minut pieczenia
Ilość: 1 keksówka


Przygotowanie

  1. Seler, pietruszkę i marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka.
  2. Dodajemy również por, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, sos sojowy, grzyby i olej, a następnie zalewamy wodą.
  3. Całość gotujemy na małym gazie około pół godziny.
  4. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną oraz soczewicę. Polecam gotowanie w jednym garnku, po 15 minutach gotowania kaszy dodać soczewicę i gotować jeszcze przez 10 minut.
  5. W międzyczasie prażymy również nasiona słonecznika na suchej patelni do ich zarumienienia.
  6. Czosnek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju dopóki się nie zeszklą.
  7. Ugotowane warzywa odcedzamy z wywaru (pomysły na zupy znajdziesz tutaj), a następnie dodajemy do nich kaszę wraz z soczewicą i całość blendujemy.
  8. Później dodajemy większą część nasion słonecznika, smażoną cebulę z czosnkiem, przecier pomidorowy oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
  9. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy pozostałymi nasionami słonecznika.
  10. Pieczemy w 180°C (u mnie z termoobiegiem i górnym opiekaniem) przez 40-60 minut (dopóki brzegi się nie zarumienią). Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia.

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną podajemy z pieczywem czy też jako dodatek do dań głównych. Świetnie nadaje się również do mrożenia.

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną
Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną

WegeŚwięta


Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


2 thoughts on “Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.