Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną to idealne danie na wykorzystanie włoszczyzny po gotowaniu zupy. Dodatkowo pasztet ten można mrozić oraz wykorzystać np. do burgerów lub jako dodatek do makaronu. Jest bardzo aromatyczny, a po jego pieczeniu pachnie w całym domu, koniecznie wypróbujcie 🙂


Składniki

Na wywar warzywny

  • ¼ korzenia dużego selera (125g)
  • 1 korzeń pietruszki (150g)
  • 2 marchewki (150g)
  • ½ pora (175g)
  • mały pęczek lubczyku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ garści suszonych grzybów (4g)
  • 1 łyżka oleju (10g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 3 litry wody

Pozostałe

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
  • ½ szklanki soczewicy czerwonej (90g)
  • ½ szklanki nasion słonecznika (70g)
  • 4 łyżki oleju (40g) również można użyć oleju czosnkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula (125g)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

Przyprawy

  • 1½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1½ łyżeczki tymianku
  • 2½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1½ łyżeczki kolendry

Czas przygotowania: 30 minut gotowania + 20 minut + 60 minut pieczenia
Ilość: 1 keksówka


Przygotowanie

  1. Seler, pietruszkę i marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka.
  2. Dodajemy również por, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, sos sojowy, grzyby i olej, a następnie zalewamy wodą.
  3. Całość gotujemy na małym gazie około pół godziny.
  4. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną oraz soczewicę. Polecam gotowanie w jednym garnku, po 15 minutach gotowania kaszy dodać soczewicę i gotować jeszcze przez 10 minut.
  5. W międzyczasie prażymy również nasiona słonecznika na suchej patelni do ich zarumienienia.
  6. Czosnek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju dopóki się nie zeszklą.
  7. Ugotowane warzywa odcedzamy z wywaru (pomysły na zupy znajdziesz tutaj), a następnie dodajemy do nich kaszę wraz z soczewicą i całość blendujemy.
  8. Później dodajemy większą część nasion słonecznika, smażoną cebulę z czosnkiem, przecier pomidorowy oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
  9. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy pozostałymi nasionami słonecznika.
  10. Pieczemy w 180°C (u mnie z termoobiegiem i górnym opiekaniem) przez 40-60 minut (dopóki brzegi się nie zarumienią). Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia.

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną podajemy z pieczywem czy też jako dodatek do dań głównych. Świetnie nadaje się również do mrożenia.

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną
Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną

Zobacz również inne przepisy na pasty!

Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !




Dodaj komentarz