Ciasteczka francuskie z bananami (wegańskie)

Ciasteczka francuskie z bananami (wegańskie)

Ciasteczka francuskie z bananami są wilgotne i lekko chrupiące. Poza tym proste w przygotowaniu, a przy wykorzystaniu dojrzałych bananów można pominąć dodatkowy cukier. Gorąco polecam!

Zobacz więcej przepisów na wegańskie ciastka lub wykorzystanie bananów 🙂


Przepis na ciasteczka francuskie z bananami


Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • 2 banany (400 g)

opcjonalnie

  • łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru

Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia
Ilość: 40 sztuk


Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwijamy i opcjonalnie posypujemy cynamonem oraz cukrem. Warto je dosłodzić jeśli banany były mało dojrzałe.
  2. Następnie krótsze brzegi ciasta zwijamy ku środkowi tworząc dwie spiralki. Przecinamy je na środku by powstały dwa wałki.
    Ciastka francuskie bananowe
  3. Każdy wałek kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm i lekko je spłaszczamy dłońmi. Jeśli podczas cięcia plasterki tracą swój kształt możecie schłodzić ciasto w lodówce przez 15 minut lub zamiast noża do krojenia używać nitki albo żyłki.
  4. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o grubości około 2-3 mm. Plasterek banana układamy na plasterku ciasta francuskiego i lekko dociskamy.
  5. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 20-25 minut (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus górna grzałka).
Ciasteczka francuskie z bananami
Ciasteczka francuskie z bananami
Ciasteczka francuskie z bananami

Jeszcze więcej wegańskich słodkości


A może coś wegańskiego na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz