Ciasteczka francuskie z bananami (wegańskie)
Ciasteczka francuskie z bananami są wilgotne i lekko chrupiące. Poza tym proste w przygotowaniu, a przy wykorzystaniu dojrzałych bananów można pominąć dodatkowy cukier. Gorąco polecam!
Zobacz więcej przepisów na wegańskie ciastka lub wykorzystanie bananów 🙂
Przepis na ciasteczka francuskie z bananami
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
- 2 banany (400 g)
opcjonalnie
- łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki cukru
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia
Ilość: 40 sztuk
Przygotowanie
- Ciasto francuskie rozwijamy i opcjonalnie posypujemy cynamonem oraz cukrem. Warto je dosłodzić jeśli banany były mało dojrzałe.
- Następnie krótsze brzegi ciasta zwijamy ku środkowi tworząc dwie spiralki. Przecinamy je na środku by powstały dwa wałki.
- Każdy wałek kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm i lekko je spłaszczamy dłońmi. Jeśli podczas cięcia plasterki tracą swój kształt możecie schłodzić ciasto w lodówce przez 15 minut lub zamiast noża do krojenia używać nitki albo żyłki.
- Banana obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o grubości około 2-3 mm. Plasterek banana układamy na plasterku ciasta francuskiego i lekko dociskamy.
- Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 20-25 minut (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus górna grzałka).
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
A może coś wegańskiego na słono?
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (8 ocen)
Super pomysł! Jeszcze takich nie widziałam
Cieszę się, że Ci się podoba 🙂
Pozdrawiam
Klaudia