Placki z cukinii

Placki z cukinii

Placki z cukinii, czyli cukiniowego szaleństwa ciąg dalszy. Chyba każdy kiedyś je jadł, zawsze walczyłam ze zbyt dużą ilością mąki, którą musiałam do nich dodać by się jako tako trzymały, ale godzinka na sitku z solą rozwiązuje ten problem. Polecam 😉


Składniki

  • duża cukinia (600 g)
  • ok 7 łyżek mąki (105 g)
  • 1-2 łyżeczki soli
  • jajko
  • 4 łyżki oleju (40 g)

Czas przygotowania: 25 minut + 60 minut leżakowania 
Liczba placków: 8-12 placków


Przygotowanie

Cukinię ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach i odkładamy na sitku posypaną solą na około 60 minut. Następnie wyciskamy z niej resztki soku, łączymy z jajkiem i dodajemy mąki. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru. Placki z cukinii podajemy na ciepło jako samodzielne danie z sosem i/lub sałatką, albo w formie dodatku do obiadu.

Placki z cukinii
Placki z cukinii

Zobacz również inne przepisy na kotlety i placki!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz