Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli ciasto jogurtowe wykorzystujące jakikolwiek kubek (szklankę, opakowanie po jogurcie, słoik) do odmierzania porcji składników. Przepis ten poznałam dzięki przyjaciółce włoszce, za co bardzo jej dziękuję! Ciasto to bardzo często jest przygotowywane we Włoszech, świetnie pasuje do kawy i nieraz zastępuje śniadanie.
Dodatkowo, ciasto to można modyfikować na wiele sposobów. Jogurt może być dowolny, naturalny, grecki, owocowy, czekoladowy lub nawet orzechowy. Możemy dodać do ciasta kakao, wiórki kokosowe, cytrynę, wanilię, orzechy lub bakalie. Upieczone ciasto możemy przełożyć marmoladą, kremem czekoladowym lub posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą lub lukrem.
Sami widzicie, że ciasto siedem kubków poza prostotą przygotowania daje masę możliwości. Gorąco polecam 🙂


Przepis na ciasto siedem kubków


Składniki

  • 1 kubek dowolnego jogurtu (na zdjęciach z 125 ml)
  • 2 kubki cukru
  • 3 mąki (w tym zwykle 1 kubek mąki ziemniaczanej)
  • 1 kubek oleju
  • 2-3 jajka lub dodatkowy 1 kubek jogurtu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Czas przygotowania: 5 minut + 40 minut pieczenia
Forma: w zależności od wielkości kubka, ciasto podwaja swoją objętość!


Przygotowanie

Do miski dodajemy jogurt, następnie w kubku po jogurcie odmierzamy 2 kubki cukru i dodajemy do miski. Tak samo postępujemy z mąką i olejem.

Jajka można zarówno dodać w całości do ciasta, lub ubić białka i delikatnie je połączyć z pozostałym ciastem. Zamiast jajek można dodać 1 dodatkowy kubek jogurtu.

Na końcu dodajemy proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy do pieczenia (wielkość w zależności od użytego kubka, ciasto podwaja swoją objętość!).

Ciasto pieczemy w 180 °C przez 40 minut (do suchego patyczka). Jeśli ciasto ciemnieje na powierzchni, możesz przykryć je folią aluminiową podczas ostatnich 10 minut pieczenia.

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dekorujemy cukrem pudrem (czekoladą lub lukrem).

Ciasto przechowujemy pod przykryciem 2-3 dni. Można je również zamrozić.

Ciasto siedem kubków

Jestem bardzo wdzięczna Veronice za pokazanie tego przepisu! Poza jej wielką pasją którą są podróże, zajmuje się ona również fotografią. Chętnych do obejrzenia zdjęć jej autorstwa zapraszam na konto na instagramie storie_photo_journey 🙂

Ciasto siedem kubków

Zobacz również inne przepisy na ciasta wegańskie lub wegetariańskie!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
recipe image
Przepis na
Ciasto siedem kubków
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Udostępnij


Zostaw komentarz