Zupa kukurydziana z curry (wegańska)
Zupa kukurydziana jest szybka, mocno aromatyczna, co więcej składniki do jej przygotowania zwykle posiadamy w domu. Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza gdy sklepy są pozamykane. Gorąco polecam nie tylko na chłodne wieczory 😉
Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem.
Przepis na zupę kukurydzianą z curry
Składniki
- ½ cebuli (50 g)
- łyżka oleju (10 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 1,25 l wywaru warzywnego
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej (80 g)
- łyżeczka curry
- 1 – 2 łyżek sosu sojowego
- puszka kukurydzy (400 g)
- ⅓ szklanki mleka kokosowego lub śmietany 18% (80 g)
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji: 3 porcje
Przygotowanie
- Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
- Następnie wlewamy wywar warzywny i zagotowujemy go.
- Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut.
- Następnie dodajemy curry, doprawiamy sosem sojowym, dodajemy kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut.
- Na koniec dodajemy mleko kokosowe lub śmietanę.
- Zupa kukurydziana najlepiej smakuje podawana na ciepło, przyozdobiona szczypiorkiem w towarzystwie pieczywa.
Zobacz również więcej przepisów na zupy
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)
Ugotowałam dzisiaj tą zupę. Dodałam jedną marchewkę bo zalegała mi w lodówce i nie chciałam żeby się zmarnowała.
Zupa wyszła genialna (z marchewką czy bez). Baza smakuje super! 😀 Jest pyszna, rozgrzewająca i zupełnie inna. Super przepis.
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje! Dobrze, jest wykorzystać co nam zalega w lodówce 🙂
Pozdrawiam
Klaudia