Zupa kukurydziana z curry
Zupa kukurydziana jest szybka, mocno aromatyczna, co więcej składniki do jej przygotowania zwykle posiadamy w domu. Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza gdy sklepy są pozamykane. Gorąco polecam nie tylko na chłodne wieczory 😉
Przepis na zupę kukurydzianą z curry
Składniki
- ½ cebuli (50 g)
- łyżka oleju (10 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 1,25 l wywaru warzywnego
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej (80 g)
- łyżeczka curry
- 1 – 2 łyżek sosu sojowego
- puszka kukurydzy (400 g)
- ⅓ szklanki mleka kokosowego lub śmietany 18% (80 g)
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji: 3 porcje
Przygotowanie
Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlewamy wywar warzywny i zagotowujemy go.
Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut. Następnie dodajemy curry, doprawiamy sosem sojowym, dodajemy kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe lub śmietanę. Zupa kukurydziana najlepiej smakuje podawana na ciepło, przyozdobiona szczypiorkiem w towarzystwie pieczywa.


Zobacz również inne przepisy na zupy wegańskie lub wegetariańskie!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!