Zupa kukurydziana z curry (wegańska)

Zupa kukurydziana z curry (wegańska)

Zupa kukurydziana jest szybka, mocno aromatyczna, co więcej składniki do jej przygotowania zwykle posiadamy w domu. Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza gdy sklepy są pozamykane. Gorąco polecam nie tylko na chłodne wieczory 😉


Przepis na zupę kukurydzianą z curry


Składniki

  • ½ cebuli (50 g)
  • łyżka oleju (10 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 1,25 l wywaru warzywnego
  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej (80 g)
  • łyżeczka curry
  • 1 – 2 łyżek sosu sojowego
  • puszka kukurydzy (400 g)
  • ⅓ szklanki mleka kokosowego lub śmietany 18% (80 g)
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji: 3 porcje


Przygotowanie

  1. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Następnie wlewamy wywar warzywny i zagotowujemy go.
  3. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut.
  4. Następnie dodajemy curry, doprawiamy sosem sojowym, dodajemy kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut.
  5. Na koniec dodajemy mleko kokosowe lub śmietanę.
  6. Zupa kukurydziana najlepiej smakuje podawana na ciepło, przyozdobiona szczypiorkiem w towarzystwie pieczywa.
Zupa kukurydziana
Zupa kukurydziana

Więcej przepisów na zupy


Jeszcze więcej wegańskich przepisów

A może coś wegańskiego na słodko?

Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


Dodaj komentarz