Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną to idealne danie na wykorzystanie włoszczyzny po gotowaniu zupy. Dodatkowo pasztet ten można mrozić oraz wykorzystać np. do burgerów lub jako dodatek do makaronu. Jest bardzo aromatyczny, a po jego pieczeniu pachnie w całym domu, koniecznie wypróbujcie 🙂


Składniki

na wywar warzywny
  • ¼ korzenia selera (125g)
  • 1 korzeń pietruszki (150g)
  • 2 marchewki (150g)
  • ½ pora (175g)
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ garści suszonych grzybów (4g)
  • 1 łyżka oleju (10g)

pozostałe
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
  • ½ szklanki soczewicy czerwonej (90g)
  • ½ szklanki nasion słonecznika (70g)
  • 4 łyżki oleju (40g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula (125g)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

przyprawy
  • 1½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1½ łyżeczki tymianku
  • 2½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1½ łyżeczki kolendry

Czas przygotowania: 30 minut gotowania + 20 minut + 60 minut pieczenia
Ilość: 1 keksówka


Przygotowanie

Warzywa na wywar obieramy, następnie zalewamy wodą do ich całkowitego przykrycia, dodajemy przyprawy, grzyby i olej oraz gotujemy na małym gazie około pół godziny.

W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną oraz soczewicę. Polecam gotowanie w jednym garnku, po 15 minutach gotowania kaszy dodać soczewicę i gotować jeszcze przez 10 minut.

Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni do ich zarumienienia. Czosnek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju dopóki się nie zeszklą.

Warzywa z wywaru odcedzamy (pomysły na zupy znajdziesz tutaj), a następnie dodajemy do nich kaszę wraz z soczewicą i całość blendujemy. Później dodajemy większą część nasion słonecznika, smażoną cebulę z czosnkiem, przecier oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy pozostałymi nasionami słonecznika. Pieczemy w 180°C (u mnie z termoobiegiem i górnym opiekaniem) przez 40-60 minut (dopóki brzegi się nie zarumienią). Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia.

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną podajemy z pieczywem czy też jako dodatek do dań głównych. Świetnie nadaje się również do mrożenia.

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną
Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną

Zobacz również inne przepisy na pasty!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up